buitenland

Italië vreest meer migratie: Balkan-scenario dreigt

Door Thomas Borst - 14 april 2016

Het Italiaanse ministerie van Binnenlandse Zaken heeft een tekort van 15.000 opvangplaatsen voor migranten. Dat tekort dreigt alleen maar groter te worden, omdat de instroom uit Noord-Afrika aanhoudt. De Europese Unie ziet met lede ogen aan hoe de Mediterrane route het alternatief voor de Balkanroute dreigt te worden.

Dit jaar kwamen al meer dan 23.957 migranten aan op Italiaans grondgebied, een stijging van 55 procent in vergelijking met de eerste vier maanden van 2015. De regering houdt er rekening mee dat er nog duizenden asielzoekers bijkomen en heeft dringend nieuwe opvangplaatsen nodig, schrijft Corriere della Sera.

Lees ookLeeft Turkije migratiedeal wel na? Kamer twijfelt

De migranten zijn vooral afkomstig uit Libië. Volgens Martin Kobler, Libië-gezant voor de Verenigde Naties, bevat het Noord-Afrikaanse land een miljoen potentiële migranten. Vluchtelingen uit Syrië zijn de weg naar Italië vooralsnog niet ingeslagen.

Alternatief

Maar nu de Syriërs in Griekenland worden teruggestuurd naar Turkije en de weg naar de Balkan op slot zit, biedt de Middellandse Zee hen een alternatieve route naar Europa. Voorzitter Donald Tusk van de Europese Raad vreest dat Italië eenzelfde lot zal ondergaan als de landen op de westelijke Balkan dit najaar – de zogeheten Balkanroute werd door meer dan een miljoen migranten overgestoken.

Donald Tusk typeert de huidige migratiecrisis als ‘oneindig’ en uit zijn twijfels over het migratieakkoord tussen de EU en Turkije. ‘De oplossingen die we in de praktijk proberen te brengen, zullen onze inspanningen niet beëindigen,’ zei de Poolse voorzitter.  Lees verder >

‘Het is verontrustend om te zien hoeveel migranten zich voorbereiden op de route via de Middellandse Zee,’ zei Tusk, die de lidstaten van de Europese Unie opriep solidair te zijn met Italië om een Balkan-scenario in de toekomst te voorkomen.

Koerswijziging

De regering in Rome constateert dat de opvangplekken vol beginnen te raken en Italië heeft weinig alternatieven, aangezien buurland Oostenrijk een migratieplafond heeft ingesteld. Wenen toonde zich lang net zo gastvrij als de Duitse bondskanselier Angela Merkel, maar toen de aantallen zo hoog werden, gooide de regering het asielbeleid over een andere boeg.

Onder aanvoering van Oostenrijk sloten de Balkanlanden begin dit jaar de poorten en Italië vreest dat de Oostenrijkse autoriteiten ook de Brennerpas zullen afsluiten. De eerste controlepunten zijn al in aanbouw en minister Hans Peter Doskozil van Defensie hintte dinsdag al naar de bouw van een hek.

Lees meer Migratiestroom zet relatie tussen Italië en Oostenrijk op scherp

De Italiaanse regering vindt het afsluiten van de grens onaanvaardbaar en eist dat Oostenrijk zich aan de regels van Schengen houdt. Wenen blijft onverstoorbaar onder de kritiek en zegt dat de grenscontroles zullen afhangen van het succes van de Italiaanse maatregelen tegen immigratie.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.