buitenland

Juncker vreest dat EU eigen ruiten ingooit

Door Tom Reijner - 19 april 2016

Jean-Claude Juncker ziet de steun voor het Europese project steeds verder afkalven, en wil daar iets aan doen. De voorzitter van de Europese Commissie vindt dat ‘Brussel’ zich te veel bemoeit met de levens van burgers.

‘Het is waar dat we niet erg populair zijn als we Europa verdedigen,’ zegt de Luxemburger, meldt de BBC.

Waarschuwing

‘Het wordt niet meer gerespecteerd in onze landen als we benadrukken dat het noodzakelijk is prioriteit te geven aan de EU.’ Juncker gaf dinsdag een toespraak bij de Raad van Europa in Straatsburg, waarvan 47 Europese landen lid zijn – en dus niet te verwarren met de Europese Raad, waarin alleen de lidstaten van de EU zijn vertegenwoordigd. Juncker vindt dat ‘we verkeerd bezig zijn met alles maar te reguleren en ons te bemoeien met te veel zaken’.

Kabinet wil terecht niet langer geld en macht naar Brussel. Lees dit stuk van Syp Wynia

Een waarschuwing is op zijn plaats: de EU moet volgens Juncker minder interveniëren in de levens van burgers, omdat het anders steeds meer draagvlak zal verliezen. ‘We zijn betrokken bij te veel gebieden waar afzonderlijke lidstaten beter zelf actie kunnen ondernemen.’ De EU heeft ‘een deel van zijn aantrekkingskracht’ verloren, en dus moeten we er iets aan doen, aldus de commissievoorzitter.

Crises

De EU kampt met diverse crises. De migratieproblematiek bijvoorbeeld – waarvoor de Turkijedeal een oplossing moet zijn, het verzet van Midden- en Oost-Europa tegen een ‘eerlijke’ verdeling van migranten over het continent, maar ook het aanstaande referendum over de positie van Groot-Brittannië in de Unie.

De Britse kiezer zou zich in juni zomaar kunnen uitspreken voor een Brexit – met alle gevolgen van dien. Daarbovenop kwam de afwijzing van het Oekraïne-verdrag door de Nederlandse kiezer in het referendum.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.