#Brussel

Komen EU-plannen voor grenscontrole eindelijk van de grond?

Door Elif Isitman - 06 april 2016

De Europese Commissie presenteert woensdag nieuwe maatregelen voor grensbescherming. Directe aanleiding voor de nieuwe maatregelen, die eigenlijk niet echt nieuw zijn, waren de aanslagen in Parijs en Brussel.

Het voorstel van de EU was eerder in handen van persbureau Reuters.

Meegelift

De grensversterking moet er vooral voor zorgen dat de continue instroom van migranten wordt gestremd, en dat mogelijke terroristen niet zomaar de EU binnen kunnen komen. Reden hiervoor is dat de terroristen die een bloedbad aanrichtten in Parijs op 13 november vrijwel zeker met de migratiestroom mee zijn gelift.

Tenminste twee van de daders gebruikten valse Syrische paspoorten en werden met die documenten geregistreerd door de Griekse autoriteiten.

Lees ook Amerika waarschuwt EU: Stop ‘de epidemie aan valse paspoorten’syrischpaspoort2

‘Het is bekend dat EU-burgers naar het Midden-Oosten zijn afgereisd met terroristische doelen om vervolgens voor een groot risico te zorgen bij terugkomst. Er is bewijs dat terroristen gebruik hebben gemaakt van irreguliere migratieroutes om de EU te betreden,’ zo staat er in het voorstel. Onder meer de omgekomen Abdelhamid Abaaoud, het vermeende brein achter de aanslagen in Parijs, kwam met valse documenten terug de EU in.

Rob Wrainwright, chef van de Europese politieorganisatie Europol, sprak dinsdag ook van een ‘indirecte link’ tussen de migratiecrisis en terreurdreiging van islamisten. Ook hij benadrukte dat terroristen gebruik maken van de chaotische instroom van migranten om ongezien de EU binnen te glippen.

Gefragmenteerd

Wat houden de nieuwe plannen in? Volgens het voorstel is het grootste probleem de gebrekkige samenwerking en de gefragmenteerde informatievoorziening. De EU heeft zo’n 12 databases met informatie over grensbeheer, en daarbij hebben de meeste landen aparte databases voor hun douane.

Het nieuwe voorstel is daarom vooral technisch van aard en probeert de communicatie en het delen van informatie tussen EU-landen gelijk te trekken. Onder meer een gedeelde database en zoekmachine moet daar deel van uitmaken.

Ook wordt een systeem gepresenteerd voor het delen van vlieggegevens, iets wat al maandenlang in de pijplijn zit maar nog niet van de grond is gekomen. In de zogenoemde Passenger Name Record worden vrijwel alle vliegdetails van passagiers in de EU opgenomen in een centrale database. Het systeem moet binnen de komende weken al functioneren.

Volgens onze bloggers Afshin Ellian: ‘Europese overheden moeten zich schamen voor de groei van het salafisme’Foto www.marcobakker.com

Vingerafdrukken

De plannen zijn in principe niet nieuw:  het voorstel werd al in 2013 gedaan en daar zijn nu enige aanpassingen op gemaakt. Toentertijd werd er al gekeken naar een Entry-Exit-systeem voor niet-EU-burgers die Europa binnen komen. Ook in 2013 waren illegale migratie en terrorismebestrijding de speerpunten.

In 2020 moet er een EU-breed systeem zijn waarbij informatie van niet-EU-burgers wordt verzameld, onder meer vingerafdrukken en gezichtsfoto’s. Het systeem is vergelijkbaar met hoe de Verenigde Staten douaneprocedures uitvoeren.

Een aantal van de terroristen die in Parijs en Brussel toesloegen had een EU-paspoort. Het huidige voorstel van de Europese Commissie is alleen gericht op burgers van buiten de EU, en licht dus niet toe hoe de mogelijke terreurdreiging van personen met een EU-paspoort moet worden tegengegaan.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.