buitenland

Migratiestroom zet relatie tussen Italië en Oostenrijk op scherp

Door Thomas Borst - 12 april 2016

De Oostenrijkse minister Hans Peter Doskozil van Defensie heeft aangekondigd de grens met Italië strenger te controleren, nu de Balkanroute is afgesloten voor migranten. De migratiestroom verschuift mede daardoor van Griekenland naar Italië. Oostenrijk vreest dat de migranten vanuit Italië zullen doorreizen.

Doskozil heeft dinsdag gezegd dat de regering in Wenen verwacht dat de toestroom van migranten die via Italië komt dit jaar zal verdubbelen, dat zou betekenen dat 300.000 migranten de Oostenrijkse grens proberen over te steken. In de eerste vier maanden kwamen al meer dan 19.000 bootmigranten aan bij de Italiaanse kust.

Naar verwachting blijven de boten uit Egypte, Libië en andere Noord-Afrikaanse landen komen. Daarom wil Oostenrijk maatregelen treffen. Eerder zei Doskozil al dat hij van plan was om militairen naar de Italiaanse grens te sturen om de migratiestroom te stelpen. Oostenrijk heeft als enige lidstaat van de Europese Unie een migratieplafond ingesteld.

Hek

De Italianen vrezen dat Oostenrijk de landsgrens hermetisch wil afsluiten met een hek, zoals de Oostenrijkse autoriteiten dat ook hebben gedaan bij de overgang met Slovenië. Agenten uit Oostenrijk hebben maandag ontkend dat zij zijn begonnen met de bouw van een hek aan de Italiaanse zijde.

Lees ookAantal bootmigranten in Italië dit jaar bijna verdubbeld

Maar toen Doskozil dinsdag werd gevraagd of er ook een hek komt te staan bij de Brenner, voedde hij de geruchten uit de Italiaanse media. ‘Het is vooral zaak te zorgen dat er een goede grensbewaking komt, te vergelijken met die in Spielfeld,’ aldus de minister.

Toen Spielfeld vorig jaar oktober werd overspoeld met migranten vanuit Slovenië, plaatsten Oostenrijkse agenten een hek om de stroom in te dammen. Nu lijken de Oostenrijkers preventieve maatregelen te nemen bij de Italiaanse grens, tot woede van de Italiaanse regering.

Schending afspraken

Volgens Rome schendt Oostenrijk de gemaakte afspraken als het een hek plaatst. ‘We hebben afgesproken dat het niet tot een grenssluiting zal komen,’ zei de Italiaanse minister Domenico Manzione van Binnenlandse Zaken tegen Corriere della Serra nadat hij vrijdag in Rome had gesproken met zijn Oostenrijkse collega Johanna Milk-Leitner.

Wel bereikten Italië en Oostenrijk overeenstemming over meer toezicht en gezamenlijke grenscontroles, maar niet over de bouw van ‘een muur of totale blokkade’. Door de aanhoudende toestroom van migranten uit de Middellandse Zee, vreest Wenen echter dat er de komende weken een ongecontroleerde instroom vanuit Italië op gang komt.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.