buitenland

Nieuwe tegenslag IS: drone doodt raketexpert

Door Tom Reijner - 03 april 2016

Na de verovering van Palmyra door het Syrische leger – mét hulp van de Russische luchtmacht – is er een nieuwe tegenslag voor Islamitische Staat (IS). Raketexpert Jasim Khadijah is uitgeschakeld.

De terrorist is om het leven gekomen bij een drone-aanval, meldt kolonel Steve Warren van het Amerikaanse leger, namens de internationale coalitie die IS vanuit de lucht bestookt.

Militaire basis

Khadijah werd verantwoordelijk gehouden voor de beschieting van een door Amerikaanse troepen gebruikte basis in het noorden van Irak. Daarbij kwam een Amerikaanse marinier om het leven en raakten diverse anderen gewond. De gedode marinier, Louis Cardin, was de tweede Amerikaanse militair die omkwam, nadat de Verenigde Staten in 2014 de strijd tegen IS begonnen.

De getroffen mariniers maakten volgens The Guardian deel uit van een eenheid die bescherming bood aan het Iraakse leger. Die strijdkrachten komen stap voor stap dichter bij Mosul in Noord-Irak – een van de grootste steden die de terreurbeweging (nog) in handen heeft.

Nieuw succes

Het Syrische leger claimt intussen een nieuw succes te hebben geboekt. Niet ver van het heroverde Palymra werd de christelijke stad Al-Qaryatain ingenomen. Regeringstroepen zouden de stad van verschillende kanten zijn binnengetrokken, melden althans Syrische staatsmedia.

Militairen zijn momenteel bezig de explosieven onschadelijk te maken die de moslimextremisten in de stad hebben gelegd, weet het staatspersbureau Sana. Al-Qaryatain was sinds augustus vorig jaar in handen van IS. Langzaam maar zeker worden de terroristen uit heel centraal-Syrië verdreven.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.