#Brussel

Terreurcel van 22 jihadisten op de vlucht na ‘Brussel’

Door Elif Isitman - 04 april 2016

De Europese veiligheidsdiensten zouden nog steeds op zoek zijn naar 22 leden van de terreurcel die achter de aanslagen in Brussel en Parijs zit. Het netwerk zou grotendeels uit Brussel afkomstig zijn.

Het gaat om ongeveer 22 jihadisten, meldt The Wall Street Journal op basis van vertrouwelijke gerechtsdocumenten en interviews.

Brusselse cel

De terreurcel is verre van opgerold, schrijft de krant. Uit de verkregen documenten en gesprekken blijkt dat de cel, bestaande uit Syriëgangers, groter is dan aanvankelijk gedacht. Vermoedelijk is hetzelfde, grotendeels Brusselse, terreurnetwerk verantwoordelijk voor zowel de aanslagen in Parijs als in Brussel, die beide door terreurbeweging Islamitische Staat (IS) werden opgeëist.

‘Wat we nu weten is dat er verschillende terreurcellen bestaan die tot hetzelfde netwerk behoren,’ zegt de Jean-Charles Brisard, chef van een Parijse denktank over terreur. ‘Ze zijn al in Europa. Het probleem is alleen dat we ze moeten opsporen’.

Lees ook Afshin Ellian: ‘Europese overheden moeten zich schamen voor groei salafisme’Foto www.marcobakker.com

Jongemannen

Een groot deel van de 22 voortvluchtigen zou een lange tijd in Syrië hebben doorgebracht. Het gaat daarbij om maanden en in sommige gevallen zelfs jaren. Ook zouden dezelfde leden betrokken zijn geweest bij eerdere aanslagen van IS. Onderzoekers spreken van jongemannen met een ‘diepgewortelde haat tegen het Westen’. Ze zouden zijn geradicaliseerd in clandestiene moskeeën in de Brusselse wijk Molenbeek.

Er worden namen genoemd van mannen die eerder bij verstek werden veroordeeld in België. Ook is een aantal al in de kraag gevat bij een antiterreuroperatie in het Belgische Verviers vorig jaar. De rest is nog voortvluchtig, maar veiligheidsdiensten zouden van alle leden wel weten wie het zijn.

De spilfiguur van het netwerk zou ene Khalid Zerkani zijn, die in België werd veroordeeld tot twaalf jaar cel wegens het ronselen van Syriëgangers en nu al twee jaar in de gevangenis zit.  Hij zou onder meer Abdelhamid Abaaoud, het vermeende brein achter de aanslagen in Parijs, hebben gerekruteerd. Ook de vorige week opgepakte Reda Kriket werd door Zerkani geronseld.

Een ander is de voortvluchtige Sami Zarrouk (32), die op het netvlies van de Belgische veiligheidsdiensten kwam toen zijn familie alarm sloeg toen hij plannen bleek te hebben om met zijn vrouw naar Afghanistan te gaan, waar zij zich tot zelfmoordterrorist moest ontpoppen. Zij weigerde, waarna Zarrouk zelf in juli 2013 naar Syrië vertrok om zich aan te sluiten bij IS.

De schoonvader van Zarrouk zou aan de bel hebben getrokken bij de Belgische politie. ‘Ik denk dat hij een bloedbad zal aanrichten als hij terugkeert naar België,’ zou de schoonvader destijds hebben gezegd.

 

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.