buitenland

Noord-Korea verklaart ‘semi-oorlog’ aan Amerika

Door Elif Isitman - 01 april 2016

Noord-Korea gaat door met het ontwikkelingsprogramma van nucleaire wapens. Het is een directe uitdaging richting de Verenigde Staten en zijn bondgenoten.

Dit zegt So Se Pyong, de VN-ambassadeur van het autoritaire regime in Pyongyang, vrijdag tegen persbureau Reuters. Noord-Korea verkeert zich nu in een staat van ‘semi-oorlog’ met Amerika en onder meer Zuid-Korea, aldus de woordvoerder.

Langeafstandsraket

Noord-Korea hekelt de samenwerking tussen de Amerikaanse en Zuid-Koreaanse legers, die gericht is op de ‘onthoofding van het hoge leiderschap van Noord-Korea en de verovering van Pyongyang’, aldus So.

‘Als de Verenigde Staten zo doorgaan, dan moeten wij tegenmaatregelen nemen. Dus we moeten onderdrukking bewerkstelligen, nucleaire onderdrukking,’ zo klonk de dreigende boodschap.

Het regime van Kim Jong-un voerde in januari een raketproef uit. Daarna in februari lanceerde het regime een langeafstandsraket. Vrijdag verklaarde het Zuid-Koreaanse leger dat de Noord-Koreanen een raket hadden afgevuurd vanaf de oostelijke kust. De Noord-Koreaanse ambassadeur beschuldigt Zuid-Korea van het maken van ‘valse verklaringen’.

Lees ook Krijgt Obama zijn coalitie tegen Kim Jong-un rond?2016-03-31 18:23:27 US President Barack Obama and China's President Xi Jinping ( R) take part in a bilateral meeting on the sidelines of the Nuclear Security Summit at the Walter E. Washington Convention Center on March 31, 2016 in Washington, DC. / AFP PHOTO / MANDEL NGAN

Propaganda

De Amerikaanse president Barack Obama sprak donderdag met zijn Zuid-Koreaanse collega Park Guen-hye en de Japanse premier Shinzo Abe over de kwestie Noord-Korea. De drie landen werken samen op defensiegebied en hebben gewaarschuwd dat verdere stappen tegen Noord-Korea wellicht nodig zijn. Ook op de Nuclear Security Summit, de internationale top over nucleaire ontwikkeling, staat Noord-Korea hoog op de agenda. ‘Die top noemen wij propaganda’, zei So.

Begin maart stemde de VN-Veiligheidsraad unaniem voor een resolutie die verdere sancties oplegt aan Noord-Korea, de zwaarste die het land ooit heeft gezien. De hoop is dat Noord-Korea daarmee de financiële middelen kwijtraakt om de nucleaire ontwikkeling voort te zetten.

De Noord-Koreaanse ambassadeur geeft aan dat het land niet van plan is om te stoppen met de nucleaire programma’s: ‘denuclearisatie van het schiereiland is niet langer een optie’ na de VN-sancties.

 

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.