buitenland

Brexit: Obama heeft nóg een waarschuwing voor Brit

Door Tom Reijner - 24 april 2016

Ik hoop maar dat ik twijfelende Britten heb weten te overtuigen om in de Europese Unie te blijven, zegt de Amerikaanse president Barack Obama na zijn bezoek aan Groot-Brittannië. Want als het tot een Brexit komt, kan dat grote gevolgen hebben, maakte hij duidelijk.

‘Ik denk dat het voor de doorsnee kiezer relevant is wat de president van de Verenigde Staten, die houdt van het Britse volk en de relatie met hen koestert, hierover te zeggen heeft,’ zei Obama in een interview met de BBC.

Handelsverdrag

Als Groot-Brittannië er tijdens het referendum van 23 juni voor kiest om uit de EU te stappen – een beslissing die wordt aangeduid met de term Brexit – dan kunnen onderhandelingen over een nieuw handelsverdrag tussen het land en Amerika vijf tot tien jaar duren. In het interview zei Obama dat de Britten in dat geval geen voorkeursbehandeling hoeven te verwachten. De verdragen via de EU gelden dan niet meer voor Londen.

Obama tegen Britse jongeren: laat cynisme en pessimisme los

Eerder zei de Amerikaanse president al dat zo’n Brexit een sterke, negatieve invloed op de relatie met de Verenigde Staten kunnen hebben. ‘Ik zeg eerlijk, als een vriend, dat de uitslag van het referendum zeer belangrijk is voor de Verenigde Staten,’ schrijft Obama. Hij waarschuwde ook dat het voor Groot-Brittannië lastig zal worden uitdagingen als massamigratie en economische achteruitgang aan te gaan – als de Britten geen deel meer uitmaken van de Unie. Een Brexit kan wel eens op een economisch drama uitlopen, denkt de president.

Keniaanse afkomst

Obama’s uitgesproken voorkeuren vallen niet bij iedereen in goede aarde. Het pro-Brexit-kamp vindt dat Obama zich op een schandalige manier bemoeit met de campagnes voor het referendum. De charismatische aanvoerder van de Brexit-voorstanders, de Londense burgemeester Boris Johnson haalde fel uit. Volgens Johnson is Obama’s houding mogelijk te wijten aan zijn ‘deels-Keniaanse achtergrond en zijn afkeer van het Britse Rijk’. Kenia was een Britse kolonie. De vader van Obama was afkomstig uit het Afrikaanse land.

Niet alleen de president is tegen een ‘Brexit’. Ook de Democraat Hillary Clinton wil dat Groot-Brittannië in de EU blijft. De kandidaat voor de Amerikaanse presidentsverkiezingen noemt de trans-Atlantische samenwerking essentieel. ‘De samenwerking is het sterkst als Europa verenigd is,’ aldus Clinton via haar adviseur.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.