buitenland

Obama: Poetin misbruikt migratiecrisis om EU te ondermijnen

Door Elif Isitman - 26 april 2016

De Amerikaanse president Barack Obama heeft dinsdag ouderwets uitgehaald naar zijn Russische collega Vladimir Poetin. De Russische president maakt gebruik van de migratiecrisis waar Europa mee te kampen heeft, denkt Obama.

En dat is ook een probleem voor de Verenigde Staten, zegt de Amerikaanse president dinsdag in een interview met CBS News. Poetin probeert de eenheid van de EU te ondermijnen, aldus Obama.

Effect

Obama is dinsdag in Duitsland voor een bijeenkomst met verschillende Europese staatshoofden. Hij is naar eigen zeggen bezorgd over het effect van de migratiecrisis op de interne Europese politiek.

Volgens onze columnisten Gerry van der List: ‘Mooi onderwerp voor een nieuw referendum: Nexit’Gerry van der List

Afgelopen weekeinde was hij in Groot-Brittannië, onder meer om de Britse premier David Cameron te steunen bij zijn anti-Brexit campagne. De Amerikaanse president maakt zich zorgen over de groeiende ontevredenheid onder de Europese bevolking over de EU en de verdeeldheid tussen verschillende staten.

Nationalisme

De migratiecrisis zorgt voor een ‘toename in extreemrechts nationalisme, dat zich richt op een afbraak van de EU, en dat wordt geëxploiteerd door mensen als Poetin,’ zei Obama. Hij zegt dat Poetin organisaties als de NAVO en de EU als een bedreiging ziet voor de Russische macht.

‘Maar ik denk dat hij daar fout zit, een sterk Europa in combinatie met een sterk Rusland met een blik naar buiten is het gouden recept. Tot nu toe heb ik hem daar alleen nog niet echt van kunnen overtuigen,’ aldus Obama.

 

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.