buitenland

Oostenrijkse politie clasht met activisten Brennerpas

Door Tom Reijner - 24 april 2016

De Oostenrijkse politie is zondag op de Brennerpas slaags geraakt met Italiaanse demonstranten. Een groep van een paar honderd man protesteerde tegen de plannen om de grens te sluiten vanwege de migratiestroom. 

De situatie escaleerde toen de actievoerders de wegversperring probeerden te doorbreken, melden diverse media.

Oversteek

Ze hadden oranje reddingsvesten aan, om zo hun ‘solidariteit’ te betuigen met migranten die verdrinken in de Middellandse Zee, als zij vanuit Afrika of Turkije de oversteek maken richting Europa.

De Afrikaanse route via Libië is na het migratieakkoord tussen de EU en Turkije weer helemaal in zwang geraakt. Migranten komen veelal aan op de Zuid-Italiaanse eilanden als Lampedusa, en worden vanaf daar naar opvangcentra op het vasteland gebracht.

Wapenstok

De politie maakte gebruik van de wapenstok en pepperspray om te voorkomen dat de actievoerders door de wegblokkade heen wisten te stoten. Er vielen geen gewonden.

Het Italiaanse ministerie van Binnenlandse Zaken heeft een tekort van 15.000 opvangplaatsen voor migranten. Dat tekort dreigt alleen maar groter te worden, omdat de instroom uit Noord-Afrika aanhoudt. De Europese Unie ziet met lede ogen aan hoe de Mediterrane route het alternatief voor de Balkanroute dreigt te worden. Lees meer>
migratieEén demonstrant werd aangehouden. Daarop besloten de andere betogers op straat te gaan zitten.

Oostenrijk heeft gezegd streng te gaan controleren op de Brenner in de Alpen.Het land denkt migranten zo te kunnen tegenhouden.

Uiterlijk 1 juni moet de voorbereiding daarvoor zijn afgerond. Dat leidt tot spanningen met Italië, dat vindt dat het plan indruist tegen de Europese regelgeving over vrij verkeer. Oostenrijk en Italië maken allebei deel uit van de Schengenzone. De EU heeft beloofd zich over deze klacht te buigen.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.