buitenland

Pijnlijk voor Merkel: mentor Kohl ontmoet Orbán

Door Tom Reijner - 19 april 2016

Het gaat weliswaar om een privéontmoeting tussen beiden, maar toch: het bezoek van de Hongaarse premier Viktor Orbán en de Duitse oud-bondskanselier Helmut Kohl zal door Angela Merkel niet als prettig worden ervaren.

Tachtig minuten duurde het vriendschappelijke bezoek van Orbán aan Kohl – bondskanselier van 1982 tot 1998 – in zijn huis in Oggersheim. De Hongaarse premier was op foto’s te zien met bloemen.

2016-04-19 00:00:00 epa05266686 Hungary's Prime Minister Viktor Orban carries a flower bouquet as he arrives for a visit to the residence of former German Chancellor Helmut Kohl (not pictured) in Oggersheim, Germany, 19 April 2016. EPA/UWE ANSPACH
De Hongaarse premier met een boeket – bron:EPA

Toevluchtsoord

Toen hij het pand verliet, zwaaide Kohl, gezeten in een rolstoel, hem uit.  De uitnodiging van Kohl, die lijdt aan ernstig hersenletsel en nog maar moeizaam kan praten, wordt gezien als een provocatie aan het adres van Merkel. De ex-bondskanselier (86), die een historische rol vervulde tijdens de eenwording van Duitsland, is partijgenoot van Merkel en geldt als haar mentor.

Begin jaren negentig stond de huidige kanselier bekend als ‘het gouden meisje van Kohl’. De toenmalige CDU-leider nam Merkel onder zijn hoede. Ze wist het tot minister te schoppen, en later, in 2005 de verkiezingen te winnen.

Stevig verzet

Maar inmiddels is de klad gekomen in deze ooit innige relatie, onder meer nadat Kohl in 2000 het erevoorzitterschap verloor na een financieel schandaal binnen het CDU. Inmiddels geldt hij als criticaster van Merkel, en de laatste tijd betreft dat vooral haar omstreden open-deur-beleid – hoewel hij haar naam niet noemt.

‘Europa kan niet het toevluchtsoord worden voor miljoenen migranten, met waarden die haaks staan op die van ons,’ waarschuwde Kohl deze week. En hij vindt ook dat Merkel te solistisch optreedt. Het zijn woorden die ook die andere, felle, criticus van Merkel, Orbán had kunnen zeggen. De Hongaarse leider voert al enige tijd stevig verzet tegen de Duitse koers in het migratievraagstuk, en de door ‘Brussel’ opgelegde verdeelsleutel.

Schengen

Maar vandaag werd een verzoenlijker toon aangeslagen. Hoewel volgens Die Zeit tijdens het onderhoud niet is gesproken over de migrantenproblematiek, waren Kohl en Orbán het erover eens dat Merkels politiek juist steun verdient. We staan ‘zij aan zij’ met de regering in Berlijn, sprak Orbán. We moeten ervoor zorgen dat we, ‘in deze existentiële kwestie’ een zo goed mogelijke oplossing vinden voor miljoenen mensen’ klinkt het diplomatiek.

In Bild gaf Orbán aan dat er geen onenigheid bestaat tussen Merkel en hem. We trekken samen op om de uitdagingen waar Europa voor staat, aan te pakken, zei hij in het Duitse blad. Maar hij vertelde tevens dat hij het met Kohl eens is dat de joods-christelijke waarden in Europa ‘onwrikbaar zijn’. Orbán gaat binnenkort op een toer langs diverse Europese hoofdsteden om zijn tienpuntenplan over het Schengengebied te presenteren. Hij zet in op een veel betere bescherming van de buitengrenzen van deze zone, waarin onder meer het vrije verkeer is geregeld.

De Hongaarse premier Viktor Orbán maakt een tour langs verschillende Europese hoofdsteden om zijn 10-puntenplan te presenteren. Het gaat hier om een uitgebreid voorstel om de buitengrenzen van de Schengenzone te beschermen en het vrije verkeer binnen dit gebied te waarborgen. Lees meer >

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.