buitenland

EU heeft genoeg van politiek circus Macedonië

Door Tom Reijner - 13 april 2016

Macedonië is een van de sleutellanden gebleken in de migratiecrisis, aangezien het Balkanlandje de vele duizenden migranten aan de grens met hekken wist tegen te houden. Maar Macedonië kampt ook met een ander, intern probleem: een zich verdiepende politieke crisis.

De president, Gjorge Ivanov, heeft het vuurtje nog eens extra opgestookt, en wel met een zeer omstreden beslissing.

Corruptie

Ivanov heeft namelijk besloten om politici die zijn betrokken bij een groot afluisterschandaal niet te vervolgen. Het strafrechtelijk onderzoek naar onder meer wijdverbreide corruptie en machtsmisbruik – zaken die werden blootgelegd in de opnames – is door de president persoonlijk stopgezet. Dat zet kwaad bloed bij de oppositie, die al om zijn aftreden heeft gevraagd. Volgens oppositieleider Zoran Zaev is hier sprake van een ‘staatsgreep’.

Ivanov vindt het zelf allemaal niet zo’n probleem. Op tv zei hij ervan overtuigd te zijn dat dit een grote stap is op weg naar ‘verzoening’, en dat zijn beslissing de democratie in het land ten goede komt. EU-commissaris Johannes Hahn liet juist weten dat de recente acties van Macedonische leiders een toekomst van het land – mogelijkerwijs in de Europese Unie – ‘serieus op het spel zetten‘. Macedonië  vroeg in 2004 lidmaatschap van de EU aan, maar onderhandelingen daarover moeten nog van start gaan. Skopje wil nu eindelijk eens een begindatum horen uit Brussel.

Roep om aftreden

Maar de acties van de president zijn wat Hahn betreft ‘niet in lijn met de principes van een rechtsstaat’. Hij vraagt zich af of een geloofwaardige verkiezing wel mogelijk is. De Macedoniërs gaan op 5 juni naar de stembus. Zaev heeft al laten weten dat zijn partij niet meedoet aan deze stembusgang – uit grote onvrede over de discutabele acties van de regering.

Die leidden dan ook tot demonstraties in Skopje. Duizenden mensen gingen gisteren de straat op om het vertrek van Ivanov te eisen.

Volgens Balkan Insight verzamelden de betogers zich voor het kantoor van de president, vergezeld van de leus ‘treedt af, treedt af!’. Op beelden van Russia Today waren opstootjes te zien tussen de oproerpolitie en boze betogers.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.