buitenland

Schulz tegen Erdogan: ‘Je bent te ver gegaan’

Door Tom Reijner - 03 april 2016

Na Jean-Claude Juncker bemoeit ook de voorzitter van het Europees Parlement, Martin Schulz, zich met de satire-rel tussen Turkije en Duitsland. Hij vindt dat de Turkse president Recep Tayyip Erdogan te ver is gegaan, en dat hij moet begrijpen dat Duitsland een democratisch land is.

‘Het is onacceptabel dat de president van een ander land van Duitsland eist dat het de democratie inperkt, alleen maar omdat van hem een karikatuur is gemaakt,’ zei de Duitse sociaal-democraat tegen Bild am Sonntag.

Stap te ver

‘We moeten aan Erdogan duidelijk maken dat we democratie in dit land hebben. Einde discussie. Politici moeten leven met satire, zelfs de Turkse president.’ Schulz vervolgt: ‘Beste Erdogan, je bent een stap te ver gegaan. Dit kun je gewoon niet maken. Satire is de basis van elke democratische cultuur.’

Eerder sprak ook de voorzitter van de Europese Commissie Jean-Claude Juncker zich al uit. De Luxemburger ‘gelooft dat Turkije door deze stap eerder verder van de Europese Unie afdrijft dan dat het land dichterbij toetreding komt’.  De door Turkije gecreëerde rel lijkt volgens Juncker ‘niet in overeenstemming te zijn met de vrijheid van de media en van meningsuiting’.

Satirische video

De Duitse publieke zender NDR maakte een satirisch filmpje over de Turkse president Recep Tayyip Erdogan, en die reageerde boos. Ankara riep de Duitse ambassadeur op het matje. In het filmpje ‘Erdowie, Erdowo, Erdogan’ worden de Turkse president en zijn politieke lijn belachelijk gemaakt. Het nummer is een herschreven versie van het bekende nummer Irgendwie, Irgendwo, Irgendwann van de Duitse zangeres Nena.

De satirische video maakte onderdeel uit van het Duitse tv-programma Extra 3 op de regionale omroep NDR. In de video wordt onder meer de belabberde persvrijheid in Turkije aan de kaak gesteld. In het land – waarmee Brussel onlangs een akkoord sloot over de migratiecrisis – zitten veel journalisten vast.

De kwestie is extra pijnlijk voor de Duitse bondskanselier Angela Merkel, aangezien zij een hoofdrol speelde tijdens de onderhandelingen met de Turken om de migrantenstroom te beteugelen. Maar volgens Schulz is het niet zo dat de Europese Unie (EU) te veel leunt op Turkije. Nee hoor, zegt de voorzitter van het Europees Parlement daarover, wij zijn niet afhankelijk van de Turken.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.