buitenland

Slachtpartij migranten en smokkelaars in Libië

28 april 2016

Een hoogoplopend conflict tussen Egyptische migranten en Libische mensensmokkelaars is woensdag ontaard in een bloedbad. Zeker negen Egyptenaren en drie mensenhandelaars kwamen om het leven.

Het dodental ligt vermoedelijk nog hoger, meldt de missie van de Verenigde Naties in het Noord-Afrikaanse land. Er zouden in totaal dertien Egyptenaren zijn gedood.

Geld

De gevechten hadden plaats in Bani Walid, een stad die 170 kilometer ten zuiden van de hoofdstad Tripoli ligt. Volgens een Libische functionaris was de oorzaak van de ruzie onenigheid over geld. Een groep Egyptenaren, die zich vermoedelijk in buurland Libië had verzameld om de overtocht te maken naar Europa, vermoordde drie van de smokkelaars. Daar gingen zij ervandoor.

Het verband tussen olie, integratie, migratie en terreur. Lees dit artikel van Syp Wynia.
geweer

 De politie wist hen later aan te houden bij een checkpoint. De agenten merkten op dat er bloed op hun auto zat. Een vierde smokkelaar, die de moordpartij overleefde, kwam vervolgens naar het politiebureau, waar de Egyptenaren werden vastgehouden. Hij was daar duidelijk om wraak te nemen: de man opende het vuur, en vermoordde zeker negen migranten, mogelijk dus zelfs dertien. Wat er nadien met de schutter gebeurde, is niet duidelijk.

Nieuwe migratiegolf

Libië is na de val van en moord op dictator Muammar al-Khaddafi een grote chaos, zonder centraal gezag. Er zijn veel wapens voorhanden. Talloze milities vechten met elkaar om de controle over stukken land. Ook de lokale tak van Islamitische Staat is aanwezig.

Omdat er nauwelijks controle bestaat, proberen honderdduizenden migranten de oversteek te wagen naar Italië. De Internationale Organisatie voor Migratie verwacht een nieuwe migratiegolf, nu de lente is aangebroken en de zomer voor de deur staat. Dat betekent een rustige zee, en een veiliger overtocht. De organisatie verwacht dat minstens 100.000 migranten de komende tijd gebruik zullen maken van deze route.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.