#Brussel

Tweede metroterrorist Brussel bekent daden

Door Emile Kossen - 15 april 2016

Terreurverdachte Osama Krayem (23) heeft tegenover de Belgische politie bekend dat hij van plan was om een rugzak vol explosieven te laten ontploffen op een metrostation in Brussel. Hij bedacht zich op het laatste moment.

Dat meldt De Standaard vrijdag.  ‘Ik was niet zomaar in Brussel. Ik wist perfect waar ik mee bezig was. Op het laatste moment heb ik besloten om terug te krabbelen,’ verklaarde hij volgens de krant tegen de politie.

Krayem werd slechts enkele minuten voor de aanslag samen met Khalid El Bakraoui in de metro gespot op bewakingsbeelden. Voor El Bakraoui in het metrostel stapt, stopt Krayem hem een rugzak toe, vol­gepropt met TATP-springstof. El Bakraoui bracht zijn explosieven tot ontploffing bij metrostation Maalbeek.

Rugzak is spoorloos
Krayem droeg ook zo’n rugzak, met dezelfde inhoud. Het plan zou zijn geweest om naar een nabijgelegen metrostation te reizen en daar zichzelf op te blazen, maar Krayem zegt dat hij op het laatste moment daarvan af zag. De politie is nog altijd naar op zoek naar de rugzak. Er wordt gevreesd dat de tas ergens in Brussel ligt en onverwachts kan ontploffen.

De Zweedse verdachte werd vorige week vrijdag opgepakt en is officieel aangeklaagd wegens ‘terroristische moorden’. Eerder verklaarde hij nog een toevallige passant te zijn geweest. Berichten dat hij ook de koffers voor de zelfmoordterroristen op Zaventem had gekocht, maakten die opmerkingen al minder waarschijnlijk.

Het feit dat Krayem nu bereid is te praten, helpt het onderzoek op weg, zegt zijn advocaat. Het zou mogelijk licht kunnen werpen op wie de aanslagen heeft gecoördineerd.

Ook de vorige week opgepakte Mohamed Abrini blijft langer vastzitten. Hij gaf afgelopen weekend toe dat hij de lang voortvluchtige ‘man  met het hoedje is’. Hij werd op camerabeelden gezien samen met de zelfmoordterroristen Ibrahim El Bakraoui (de oudere broer van Khalid) en Najim Laachraoui op het vliegveld Zaventem, vlak  voordat zij hun bommen detoneerden. Abrini liet zijn tas met explosieven achter en ontvluchtte het vliegveld.

Lees ookRichtte Abdeslam zich op Duitse kerncentrale vlakbij Nederland?abdeslamkern

Ontkennen

Een onbekende bron zou tegenover Sudpresse hebben gezegd dat Abrini ontkent ooit in Syrië hebben  gevochten en dat hij onder dwang naar het vliegveld zou zijn gegaan. ‘Ik doe geen vlieg kwaad,’ zou Abrini hebben gezegd. Hij zou door Laachraoui en El Bakraoui zijn gedwongen om mee te doen met de IS-aanslagen, die bedoeld waren voor check-in-rijen voor vluchten naar Amerika, Israël en Rusland.

Abrini wordt er verder van verdacht te hebben geholpen bij de terreuraanslagen in Parijs in november vorig jaar, samen met de eveneens opgepakte Salah Abdeslam. In een eerdere verklaring zei Abrini dat de arrestatie van Abdeslam de directe aanleiding vormde om de aanslagen in Brussel te vervroegen naar een eerdere datum.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.