buitenland

Uitwisseling migranten met Turkije ligt alweer stil

Door Emile Kossen - 05 april 2016

Een dag nadat de EU-migratiedeal met Turkije officieel in werking ging, is de uitwisseling van migranten alweer tijdelijk stopgezet. Griekenland heeft moeite de grote stroom asielzoekers naar de Griekse eilanden te verwerken.

Een Turkse overheidsbron zegt tegen persbureau AFP dat de volgende migrantenwissel was gepland voor woensdag, maar zeker tot vrijdag wordt uitgesteld. ‘Griekenland kon de mensen niet sturen. Wij waren erop voorbereid, maar kregen net bericht van de Grieken.’

Gesprek
Door een toenemende instroom van migranten op de Griekse eilanden zou het meer tijd kosten om asielzoekers te verwerken. Er zitten zeker 3.000 asielzoekers vast in noodkampen op de eilanden, zei Maria Stavropoulou van de Griekse migratiedienst. Nog eens 50.000 migranten elders in Griekenland hopen op een kans om verder Europa in te reizen.

Lees ook: Problemen bij uitvoering EU-migratiedeal stapelen zich op

In het migratieakkoord dat de EU sloot met Turkije staat expliciet dat iedere asielzoeker een gesprek met de Griekse migratiedienst moet krijgen voor hij of zij kan worden gedeporteerd, wat voor serieuze problemen zorgt. ‘De asielinstantie moet nu dagelijks procedures van duizenden asielzoekers starten, wat onze capaciteiten te boven gaat,’ aldus Stavropoulou.

Na het sluiten van het akkoord moest Griekenland opeens een enorme logistieke operatie op de eilanden opzetten. Europese experts zouden bij de uitvoering komen helpen, maar pas dertig van de beloofde vierhonderd krachten – onder meer rechters – zijn daadwerkelijk aangekomen in Griekenland.

Symbolisch
Maandag werden de eerste 200 asielzoekers die naar Griekenland waren gereisd, per boot teruggestuurd naar Turkije. Het ging om migranten die besloten geen asielprocedure te starten in Griekenland. De Turken stuurden daarop tientallen erkende Syrische vluchtelingen naar de EU. Ook Nederland ontving dinsdag een groep Syriërs.

Syp Wynia: Syriërs inruilen voor Pakistani, was dat het idee?

De eerste uitwisseling lijkt vooral symbolisch te zijn. Minister Bert Koenders (Buitenlandse Zaken, PvdA) reist eind deze week af naar Turkije en Griekenland om de situatie daar met eigen ogen te bekijken.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.