buitenland

Amerika: veel minder buitenlandse jihadisten sluiten zich aan bij IS

Door Emile Kossen - 26 april 2016

De laatste tijd reizen veel minder buitenlandse moslims naar Syrië en Irak om te vechten aan de zijde van terreurgroep Islamitische Staat (IS). De Amerikanen kloppen zichzelf op de borst voor de afname.

Een jaar geleden kon IS elke maand rekenen op zo’n 2.000 nieuwe buitenlandse strijders van over de hele wereld, vertelde de Amerikaanse generaal Peter Gersten dinsdag aan persbureau AFP. De laatste tijd zou dit aantal volgens Amerikaanse schattingen zijn teruggelopen tot zo’n 200 per maand. Het percentage buitenlandse strijders dat ‘het kalifaat’ probeert te ontvluchten nam ook nog eens toe, aldus Gersten.

We zien dat de moraal van IS-strijders afbrokkelt, we zien dat IS hun lonen niet kan betalen.

Volgens de generaal is de afname van het aantal Syriëgangers vooral te danken aan de luchtaanvallen van de internationale coalitie onder leiding van de Verenigde Staten. De coalitie, waarin ook Nederland een aandeel heeft, bombardeerde allerlei gebouwen waar grote hoeveelheden geld zouden zijn opgeslagen. Naar schatting werd zo 800 miljoen dollar aan briefgeld vernietigd.

Over het totaal aantal jihadisten van IS wilde Gersten niets zeggen. Eerder schatte het Pentagon nog dat het leger van IS bestaat uit rond de 25.000 jihadisten, maar dat zou nu lager liggen.

Europese dreiging neemt toe
Toch blijkt uit een AIVD-rapport dat de dreiging van Islamitische Staat in Europa enkel toeneemt. Jihadisten van IS konden de laatste maanden ongestoord tussen de migranten van en naar Europa reizen, onder wie een aantal van de terroristen die achter de aanslagen in Parijs en Brussel zaten.

Gerry van der List: Pak terreur hard aan mét oog voor mensenrechten

Ook ronselden IS-extremisten nieuwe leden tussen de asielzoekers. Door middel van online propaganda probeert IS bovendien jihadisten in Europese landen aan te sporen aanslagen te plegen in hun thuisland. Ook in Nederland lopen radicale moslims rond die op zoek zijn naar wapens, weet de veiligheidsdienst. Er lopen verschillende onderzoeken naar acute dreigingen in en tegen Nederland.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.