buitenland

Strijd tegen IS: Obama doet er een schepje bovenop

Door Tom Reijner - 25 april 2016

De Amerikaanse president Barack Obama grijpt zijn laatste jaar aan om de strijd tegen Islamitische Staat (IS) nog eens op te voeren. Hij is van plan om 250 extra militairen te sturen naar Syrië, een vervijfvoudiging van het aantal nu.

De president doet zijn precieze plannen later op maandag uit de doeken, schrijven diverse Amerikaanse media.

Obama is op bezoek in Duitsland, waar tijdens de jaarbeurs van Hannover een minitop wordt gehouden. De Duitse bondskanselier Angela Merkel heeft, naast Obama, de Franse president François Hollande, de Britse premier David Cameron en de Italiaanse premier Matteo Renzi uitgenodigd. Op de agenda staan de laatste ontwikkelingen in de internationale politiek, met een van de belangrijkste onderwerpen de oorlog in Syrië en de bestrijding van IS.

Wapenstilstand in Syrië staat op laatste benen. Lees meer>2015-06-15 14:24:03 epa04801151 Druze from the border village of Majdal Shams in the Golan Heights, near the Israeli-Syrian border, hold a poster of Syrian President Bashar al-Assad and Druze flags during a demonstration in support of their Syrian Druze brothers in Majdal Shams, Israel, 15 June 2105. The Druze community is calling for international support of the Syrian Druze minority after dozens were killed by Islamic extremists in northern Syria. The Syrian al-Qaeda affiliate al-Nusra Front, which has played a key role in recent rebel victories, has killed 20 villagers from the Druze religious minority in a north-western Syrian village, local residents and activists said 11 June 2015. EPA/ATEF SAFADI

Speciale eenheden?

Het gaat om een flinke troepenuitbreiding, aangezien er in Syrië – dat al jaren wordt geteisterd door een bloedig conflict – ‘maar’ vijftig Amerikaanse soldaten zijn. Het gaat hier om speciale eenheden. Of de 250 militairen die Obama wil sturen ook speciale eenheden zijn, is volgens The Washington Post nog niet bekend.

De troepen moeten ervoor zorgen dat er meer Syrisch-Arabische strijders worden opgenomen in de door de Amerikanen gesteunde milities in het noorden van het land, meldt tv-zender CNN.  Die milities bestaan nu voornamelijk uit Koerden. De militairen moeten de troepen in de regio ‘advies geven en assisteren’.

Laatste maanden

De bedoeling is het gebied rond Raqqa – door IS uitgeroepen als de ‘hoofdstad’ van het kalifaat – te heroveren. De soldaten gaan zelf geen gevechtsoperaties uitvoeren. Wel zullen ze bewapend zijn – om terug te slaan bij een eventuele aanval. In elk geval zal er geen sprake zijn grondtroepen – de zogenoemde boots on the ground. ‘Het zou een vergissing zijn als de Verenigde Staten besluiten grondtroepen te sturen naar Syrië, om zo het Assad-regime te verdrijven,’ zei hij tegen de BBC.

Obama verwacht niet dat IS nog tijdens zijn laatste negen maanden in het Witte Huis wordt verslagen. De situatie is Syrië is volgens hem ‘hartverscheurend’ en ‘enorm complex’. Hiervoor bestaan geen eenvoudige oplossingen, zegt hij. De grote problemen waar het land mee kampt zijn volgens hem niet alleen maar militair te verhelpen.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.