#Turkije

Zo houdt Erdogan Belgische Turken in zijn greep

Door Thomas Borst - 26 april 2016

Het Turkse consulaat in Rotterdam riep Nederlandse Turken op om beledigingen van de Turkse president Recep Tayyip Erdogan te melden. Het nieuws zorgde voor veel ophef in Nederland, maar stelt volgens Belgische Turken weinig voor in vergelijking met de praktijken in België.

De Belgische Turken zijn niet verbaasd over de kliklijn die het Turkse consulaat in Nederland instelde. De praktijken die Erdogan in eigen land toepast, zien ze ook steeds vaker terug in België. Internetspionnen – vaak jongeren van Erdogans AK-partij – speuren websites af op zoek naar kritische berichten over het Turkse regime.

2014-03-27 13:13:56 AMSTERDAM - VVD-raadslid Dilan Yesilgoz maakt een foto tijdens de installatie van nieuwe leden van de Amsterdamse gemeenteraad na de verkiezingen. ANP ROBIN VAN LONKHUIJSENDilan Yeşilgöz: Erdogan wil een staat binnen een staat creëren

Critici worden op een lijst gezet of gebrandmerkt als ‘staatsvijand’ op de Facebook-pagina van de AK-partij, zo vertelt een Belgische Turk dinsdag aan De Standaard. Ook worden er leugens verspreid en houdt de regering een zwarte lijst bij van Turken die het land niet meer in mogen.

Zwarte lijsten

Op die lijst staan momenteel 1.224 Turken met een verblijfsvergunning in België. De Belgische regering zou meer informatie over die lijst krijgen vanuit Ankara, maar heeft tot op heden niets gehoord. Vermoedelijk staan er vooral politieke activisten op de lijst.

In ruil voor meer informatie over de lijst, vroeg Turkije aan België om kennis te delen over terrorisme, maar Erdogan beschouwt journalisten, juristen en academici ook als terroristen, dus blijft Brussel terughoudend.

Lees ookErdogans censuuracties verspreiden zich door heel Europa

Duitsland

De Turkse regering heeft een Duitse journalist voor de tweede keer geweigerd om het land binnen te komen. Voorzitter Martin Schulz van het Europees Parlement ziet dat de Turkse praktijken niet stroken met de Europese waarden voor persvrijheid.

‘Lijsten met namen van ongewenste journalisten hebben geen plaats in een democratie,’ zei Schulz dinsdag tegen Bild – de werkgever van de journalist die werd geweigerd op het vliegveld in Istanbul. De naam van de verslaggever stond inderdaad op een lijst, zo werd hem op het vliegveld verteld.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.