buitenland

Zo wil Frankrijk terreuraanslagen bij EK voorkomen

Door Bauke Schram - 20 april 2016

Deze zomer reizen honderdduizenden voetbalfans naar Frankrijk voor het Europees Kampioenschap (EK). Na de aanslagen in Parijs zet de Franse regering alles op alles om nieuwe terreurdaden te voorkomen.

De Fransen zijn vastberaden het EK door te laten gaan, ondanks de verhoogde terreurdreiging. De Franse premier Manuel Valls stelde woensdag een van de belangrijkste maatregelen voor om de dreiging het hoofd te bieden: een verlenging van de noodtoestand.

Lees ook: ‘Grote aanslag verijdeld’ door antiterreuractie Parijs

Meer macht

De noodtoestand werd van kracht na de aanslagen in Parijs november 2015 en zou eigenlijk aflopen in mei dit jaar. Valls wil nu dat de noodverordening stand blijft houden tot 26 juli, tot na het EK en de Tour de France.

‘Zo’n noodtoestand kan niet permanent zijn,’ zei de premier op Franse radio. ‘Maar tijdens zulke evenementen vinden wij het nodig de noodtoestand te verlengen om volledige veiligheid garant te stellen.’

Door de noodtoestand kan twee keer zoveel personeel worden ingezet, en op meer plekken. Ook heeft de politie geen toestemming nodig om huiszoekingen uit te voeren en kan het demonstraties verbieden. De verantwoordelijkheid voor de veiligheid in stadiums ligt nog steeds bij de organisatoren van het evenement, maar de Franse politie zal hier wel bij assisteren.

Zo snel mogelijk

Ook willen de veiligheidsdiensten tijdens het EK sneller kunnen reageren op een aanslag of een dreiging. ‘Terroristen doden in de eerste minuten de meeste mensen bij een aanslag,’ zei de Franse minister van Binnenlandse Zaken Bernard Cazeneuve. ‘Dus moeten we zo snel mogelijk reageren.’

Door een reeks maatregelen moeten anti-terreureenheden straks binnen twintig minuten op de plaats van een aanslag aanwezig zijn. Toen terroristen in november het concertgebouw de Bataclan binnenvielen, kon de politie pas na twee uur ingrijpen. Dat kwam onder meer omdat het niet duidelijk was welke veiligheidsdienst verantwoordelijk was.

Ideaal doelwit

2015-11-14 17:20:51 epa05025285 A woman burns candles aside of a blood stain in a location near the Bataclan concert venue in Paris, France, 14 November 2015. More than 120 people have been killed in a series of attacks in Paris on 13 November, according to French officials. French President Francois Hollande says that the attacks in Paris were an 'act of war' carried out by the Islamic State extremist group. EPA/LAURENT DUBRULE‘Wij zijn overal’: Audiobestand laat aanslag op concertzaal Bataclan horen

Op het EK in 2012 kwamen meer dan 1,4 miljoen mensen af. Zulke mensenmassa’s zijn een ideaal doel voor terroristen die in korte tijd zoveel mogelijk mensen willen doden.

Bovendien wordt de finale van het EK gehouden in het Stade de France. Dat stadion was tijdens de aanslagen in november een van de belangrijkste doelwitten van de terroristen.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.