buitenland

Zo willen Amerikanen IS-communicatie verstoren

Door Elif Isitman - 16 april 2016

Amerikaanse  legerkrachten zetten speciale vliegtuigen in om de communicatie van terreurbeweging Islamitische Staat (IS) te ontwrichten. De Amerikanen kondigden vrijdag aan dat de vliegtuigen onderweg zijn naar de Turkse Incirlik-vliegbasis, van waaruit ook de Amerikanen hun operaties uitvoeren.

Een groep ‘Prowler-vliegtuigen’ is al die kant op gestuurd, meldt CNN.

Radio-uitzendingen

Naast het onderscheppen van IS-communicatie, kunnen de vliegtuigen ook communiceren met grondtroepen en radarcommunicatie verstoren. De exacte inhoud van de missie wordt om veiligheidsredenen niet vrijgegeven.

Prowlers kunnen mobiel telefoonverkeer verstoren, evenals radio-uitzendingen. Grondtroepen kunnen daarmee beschermd worden, omdat mobiele telefoons vaak gebruikt worden om bermbommen te activeren. Daarnaast kunnen daarmee ook propaganda-uitzendingen worden verstoord.

Cyberbom

Het Prowler-vliegtuig werd voor het eerst gebruikt in 1972  tijdens de Vietnam-oorlog, en wordt ook vaker ingezet bij vredesmissies en om no-fly-zones te bewaken. De vliegtuigen moeten nu in zowel  Syrië als Irak worden ingezet, en moeten daar tenminste tot en met september van dit jaar actief zijn.

Vorige week kondigde de Amerikaanse viceminister van Defensie Robert Work aan dat de Amerikanen van plan zijn om ‘cyberbommen’ op IS te richten,  een nieuw arsenaal aan wapens wat zich specifiek moet richten op de communicatie en besturende elementen van IS. De Amerikaanse minister van Defensie Ash Carter zei begin dit jaar ook dat er meer gedaan moet worden om het communicatienetwerk van IS aan te pakken.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.