buitenland

Aanwezigheid van IS in Irak flink teruggedrongen

Door Elif Isitman - 11 mei 2016

De aanwezigheid van terreurbeweging Islamitische Staat (IS) in Irak is met twee derde geslonken. Waar de terroristen eerst nog veertig procent van het land in handen hadden, is dat nu niet meer dan veertien procent.

Dat is mede te danken aan de internationale coalitie tegen IS, zegt een woordvoerder van de Iraakse regering woensdag tegen persbureau Reuters.

Winsten

De terreurbeweging maakte in 2014 haar opmars in Irak, en had al snel veertig procent van het land in handen. Het Iraakse leger heeft in samenwerking met onder de Koerdische peshmerga vooral in het afgelopen jaar flinke winsten geboekt op IS, onder meer door de belangrijke steden Ramadi, Tikrit en Baji te heroveren.

Vooral in de westerse provincie Anbar is de aanwezigheid van IS sterk afgenomen. Het Iraakse regeringsleger bereidt nu in samenwerking met de Amerikanen een offensief voor op de miljoenenstad Mosul, een van de belangrijkste steden die nog in handen is van IS en de facto hoofdstad van het Iraakse gedeelte van het ‘kalifaat’.

Lees ook Zo probeert IS de inwoners van Mosul isolerenMosulbank2

De verklaring van de Iraakse autoriteiten komt op een dubieus moment. De Iraakse hoofdstad Bagdad werd op woensdag getroffen door een drietal autobommen, waarbij bij de grootste tenminste 52 mensen om het leven kwamen. Meer dan 78 mensen raakten gewond.

Later op woensdag werden op andere plekken in de stad op dezelfde manier nog twee moordaanslagen gepleegd. Die in Kadhimiya, in het noordwesten van de Iraakse hoofdstad waar sjiieten eveneens de meerderheid vormen, kostte volgens de eerste informatie van de politie vijftien mensen het leven en verwondde 33 omstanders. Door de andere aanslag, op een belangrijke doorgangsweg in een overwegend soennitisch district, waren zeven doden en twintig gewonden te betreuren.

Beautysalon

De Iraakse strijd tegen IS heeft het sektarisch geweld in Irak doen oplaaien. Met regelmaat worden er aanslagen gepleegd als vergeldingsactie voor de strijd tegen IS, een soennitische groepering. De aanslagen worden dan ook met name op sjiitische wijken gepleegd.

Zo dus ook woensdagochtend. De autobom ging af in het sjiitische district Sadr City in de Iraakse hoofdstad. Het ging om een pick-up met explosieven, die rond het spitsuur afgingen vlakbij een beautysalon bij een drukke markt. Veel van de slachtoffers waren dan ook vrouwen, onder wie een aantal bruiden die zich lieten opmaken voor hun bruiloft, zeggen ooggetuigen. Bij de explosie raakten ook een aantal auto’s beschadigd.

Vermoedelijk heeft IS ook deze aanslag op zijn geweten. De terreurgroep liet naderhand eene verklaring circuleren op internet, waarin een aanslag op ‘een bijeenkomst van sjiitische strijders in de regio’ werd opgeëist. In februari eiste IS een soortgelijke aanslag in Sadr City, waarbij 70 mensen omkwamen, ook op.

 

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.