buitenland

Australië stopt jihadisten vlak voor zeiltrip naar IS

Door Tom Reijner - 11 mei 2016

Australië heeft vijf radicale moslims in de kraag gevat, die ervan worden verdacht het land te hebben willen verlaten met een zeilbootje. Hun bestemming: het zelfverklaarde IS-kalifaat in Syrië.

Ze waren van plan zich aan te sluiten bij de jihad, schrijft SkyNews.

Paspoorten kwijt

De mannen, in de leeftijd van 21 tot 33 jaar, zouden recentelijk hun paspoort hebben moet inleveren, juist vanwege het feit dat zij zich wilden aansluiten bij radicaalislamitische organisaties als Islamitische Staat (IS). Daardoor konden zij niet het vliegtuig nemen, en besloten zij om er dan maar naartoe te zeilen. Dat is althans het vermoeden van de Australische autoriteiten.

De politie zegt dat de groep is opgepakt toen zij bijna 3.000 kilometer aflegden van Melbourne naar het uiterste noorden van het land, de boot met zich meezeulend. Ze wilden vanaf Cairns de oversteek maken naar Indonesië, om vanuit daar op een of andere manier in Syrië te geraken.

Online prediker

Een van de jihadisten is IS-aanhanger Musa Cerantonio, volgens de Australische zender ABC een ‘inspiratiebron’ voor jihadgangers waar ook ter wereld. Cerantonio is van huis uit katholiek, en zou zich op 17-jarige leeftijd hebben bekeerd tot de islam.

Zijn invloed zou zich na zijn radicalisering gestaag hebben uitgebreid. Hij is een ‘online prediker’ en een ‘spirituele autoriteit’ voor buitenlandse jihadisten die zich onder meer bij IS mengen. De Filipijnen gooiden hem twee jaar geleden het land uit, nadat hij zijn vele volgers op Twitter had laten weten dat hij was afgereisd naar Syrië.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.