buitenland

Bijna helft EU-inwoners wil stemmen over exit

Door Tom Reijner - 09 mei 2016

Het referendum over een Brexit in Groot-Brittannië smaakt blijkbaar naar meer. Bijna de helft van de kiezers in diverse EU-lidstaten wil kunnen stemmen over lidmaatschap van de Unie.

45 procent van de stemgerechtigden in België, Frankrijk, Duitsland, Hongarije, Italië, Polen, Spanje en Zweden zei een eigen stemming te willen, blijkt uit de maandag gepubliceerde opiniepeiling van Ipsos Mori. Dit marktonderzoeksbureau vroeg meer dan zesduizend mensen uit de genoemde landen naar hun mening.

Domino-effect

In Italië en Frankrijk is de animo voor een dergelijke stembusgang het grootst. 58 procent van de ondervraagde Italianen en 55 procent van de Fransen willen hun eigen stemming over lidmaatschap, los van de uitkomst van het referendum in Groot-Brittannië, dat op 23 juni wordt gehouden.

Er lijkt dus sprake van een domino-effect. Een derde liet daarnaast weten dat als zij de kans kregen om inderdaad te stemmen, zij ervoor zouden kiezen de EU te verlaten.

Grote verschillen

Er zijn wel grote verschillen tussen de landen onderling.  In Italië zei 48 procent uit de EU te stappen als de mogelijkheid er is, terwijl in Polen slechts 22 procent dat wil. In Duitsland gaat het om 34 procent.

Het onderzoek bevestigt de vrees van EU-leiders, namelijk dat een eventuele Brexit ook het anti-EU-sentiment in landen als Finland, Denemarken en Nederland zal aanwakkeren.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.