buitenland

Boris Johnson: premier kan migratiecrisis niet aanpakken binnen EU

29 mei 2016

Boris Johnson en Michael Gove, twee vooraanstaande Britse politici die de leiding nemen in het Brexit-kamp, hebben flink uitgehaald naar premier David Cameron. De conservatieven vinden dat hun partijgenoot het Britse volk voor de gek houdt met zijn beloftes over immigratie.

IMG_DIVVHVDWK_BorisBelgium22Lees ook: de Brusselse vlegeljaren van Boris Johnson

‘Cameron belooft telkens aan de Britse kiezers dat hij het migratiesaldo flink zal verlagen,’ schreven Gove en Johnson in een brief aan The Sunday Times. ‘Deze belofte is niet te houden als Groot-Brittannië lid van de Europese Unie blijft.’

Druk

Dat Cameron de belofte niet kan nakomen, laat volgens de Brexit-campagnevoerders zien dat hij het vertrouwen van de kiezer misbruikt. Gove en Johnson maken zich naar eigen zeggen ernstige zorgen om het oplopende migratiesaldo. Cameron belooft al jaren dat hij het saldo zal verlagen, maar in 2015 liep het juist op tot 333.000, meer dan drie keer zoveel als het beloofde maximum.

Het openbare gezondheidsstelsel van Groot-Brittannië, de NHS, kan de groeiende druk van de migratiecrisis bijna niet meer houden. Volgens Vote Leave, de Brexit-campagnegroep, gaat de kwaliteit van onderwijs en gezondheidszorg hard achteruit omdat er teveel migranten in Groot-Brittannië wonen.

 

Crisis

2012-08-24 00:00:00 (FILES) This file photo taken on August 24, 2012 shows British Prime Minister David Cameron (R) and London Mayor Boris Johnson (L) pointing at each other as the London 2012 Paralympic Cauldron is lit in London's Trafalgar Square, on August 24, 2012. Prime Minister David Cameron made a last-ditch appeal to London Mayor Boris Johnson on February 21, 2016 to support Britain staying in the EU as battle lines hardened ahead of a June 23 membership referendum. / AFP / WILL OLIVERLees ook: meer vertrouwen in Johnson dan in Cameron inzake EU

Vote Leave hoopt dat een Brexit een einde zal brengen aan de migratiecrisis in Groot-Brittannië. Volgens de campagnegroep heeft de Britse regering steeds minder grip op de stroom migranten. ‘Het land wordt alleen maar onveiliger en oneerlijker,’ volgens de groep.

Cameron zelf moet niets weten van de beschuldigingen. Volgens de premier zijn de cijfers ‘teleurstellend’, maar laat het migratiesaldo ook de kracht van Groot-Brittannië zien: ‘De Britse economie is een groeiende economie, en daardoor zijn er banen beschikbaar voor Europeanen,’ zei Cameron.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.