buitenland

Commissielid: Saudische betrokkenheid 9/11 met opzet verzwegen

Door Emile Kossen - 12 mei 2016

Voor het eerst heeft een lid van de onderzoekscommissie naar de aanslagen op 9/11 gezegd zeker te weten dat leden van de Saudische regering terreurgroep Al Qa’ida financieel en logistiek hebben gesteund. De uitspraken vergroten de druk op de Amerikaanse president Barack Obama om het vertrouwelijke rapport over 9/11 naar buiten te brengen.

John Lehman, een Republikein die als minister diende onder president Ronald Reagan, zegt in een interview met de Britse krant The Guardian dat er ‘zeer veel steun was voor de vliegtuigkapers, en sommige steun kwam vanuit de Saudische overheid’.

Zeker vijf
Hij zegt niet te geloven dat de koninklijke familie of de hoogste politieke leiders waren betrokken bij het plannen van de aanslagen op onder meer de Twin Towers in New York. Wel zegt hij dat uit het onderzoek blijkt dat zeker vijf vertegenwoordigers van de overheid een rol speelden in het netwerk van Al-Qa’ida. Vijftien van de aanslagplegers waren Saudi’s, twee van hen verbleven maandenlang legaal in de Verenigde Staten.

De uitspraken over de vermeende rol van Saudi-Arabië komen niet van de eerste de beste. Lehman was lid van de 9/11-onderzoekscommissie die in 2002 een rapport naar buiten bracht. Daarin stond juist dat er geen bewijs was dat de Saudische overheid financiële hulp gaf aan het terreurnetwerk van Osama bin Laden.

Zuivering
Het rapport werd gezien als een zuivering voor Saudi-Arabië, maar dat was niet een goede weergave, zegt Lehman. Het was het gevolg van de omstreden beslissing om het laatste hoofdstuk van het rapport niet naar buiten te brengen, officieel om redenen van ‘nationale veiligheid’.  Niet eerder liet een commissielid zich zo openlijk uit over de tekortkomingen van het onderzoek.

Bondgenoten Amerika en Saudi-Arabië kunnen elkaar even niet uitstaan

De laatste maanden is de discussie opnieuw opgelaaid over het vrijgeven van de laatste 28 pagina’s. President Obama wil dat niet doen, uit vrees voor de reactie van de Saudi’s. Amerikaanse bedrijven, burgers en militairen zouden negatieve gevolgen kunnen ervaren, aldus de president.

Saudi-Arabië dreigde al met tegenmaatregelen als het terughalen van grote sommen geld uit Amerika, mocht een wet worden aangenomen waarmee het rapport openbaar wordt gemaakt. Begin mei zei CIA-baas John Brennan dat het Amerikaanse volk de inhoud van het hoofdstuk verkeerd zou kunnen interpreteren.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.