#Turkije

Politicus leest Erdogan-gedicht voor in Duits parlement

Door Bauke Schram - 12 mei 2016

Een Duitse politicus heeft in het Duitse parlement het ‘beledigende’ gedicht voorgedragen  dat komiek Jan Böhmermann schreef over Turkse president Recep Tayyip Erdogan.

CDU-Kamerlid Detlef Seif las het gedicht voor in de Bondsdag tijdens een debat over de wet die het beledigen van een bevriend staatshoofd verbiedt. ‘Volgens mij is de inhoud van het gedicht niet bekend,’ zei Seif. ‘Ik zal het eens voorlezen, zodat u weet wat er werkelijk werd gezegd.’

Onderzoek

merkelvergadering2Lees ook: Merkel moet boeten voor satire-rel met Erdogan

In het inmiddels beroemde gedicht werd Erdogan onder meer uitgemaakt voor ‘geitenneuker’, en wordt hij beschuldigd van het kijken van kinderporno. In april droeg Böhmermann dit satirische gedicht op in het Duitse tv-programma Neo Magazine Royale, waarna de Turkse regering eiste dat de komiek wordt vervolgd.

Bondskanselier Angela Merkel riep het Duitse Openbaar Ministerie op onderzoek te doen naar de zaak. De CDU-leider zei wel dat ze het strafrechtartikel over het beledigen van een bevriend staatshoofd hoopt af te schaffen, maar pas in de loop van 2018.

Vrijheid en rechtvaardigheid

Böhmermann, die Merkel ervan verwijt hem uit te hebben geleverd aan een ‘despoot’, was blij met de actie van Seif. ‘Beter wordt het niet! Het land van de dichters en denkers is terug. Vrijheid, rechtvaardigheid en eenheid,’ schreef de komiek op Twitter.

Niet iedereen was enthousiast over het feit dat het Erdogan-gedicht werd voorgedragen in het Duitse parlement. Diverse Kamerleden lieten zich boos uit over Seif. ‘Ongelooflijk!’ en ‘wat een vertoning!’ werd er onder meer geschreeuwd in de Bondsdag toen de CDU-politicus aan het woord was.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.