buitenland

EgyptAir crash was ‘bijna zeker terreuraanslag’

Door Bauke Schram - 20 mei 2016

Experts gaan ervan uit dat het EgyptAir-vliegtuig dat gisteren van de radar verdween werd neergehaald door een bom. Er was hoogstwaarschijnlijk sprake van een aanslag.

CNN meldt dat Amerikaanse ambtenaren er bijna zeker van zijn dat het gaat om een terroristische actie. Er was lange tijd speculatie over de oorzaak van de crash, onder meer omdat er in eerste instantie bijna geen informatie beschikbaar was.

Rampzalig

EgyptAir Foto: AFP/ANPTeruglezen Liveblog: zijn de wrakstukken van EgyptAir gevonden?

Op woensdagochtend verloor EgytpAir-vlucht MS804 contact met luchtvaartautoriteiten en verdween kort daarna van de radar. Het passagiersvliegtuig was onderweg van Parijs naar Caïro toen het hoogstwaarschijnlijk neerstortte in de Middellandse Zee. Inclusief bemanning gaat het om 66 inzittenden.

John Goglia, een luchtvaartexpert en een voormalig lid van het Amerikaanse transportveiligheidsbestuur, zei tegen ABC News: ‘Gezien het feit dat het vliegtuig zo zwenkte zonder dat de piloot een noodsignaal zond, gaan wij ervan uit dat iets rampzaligs is gebeurd, zoals een explosie.’

Het toestel zwenkte eerst 90 graden naar links en maakte toen een draai van 360 graden naar rechts, terwijl het zo’n acht kilometer daalde. Op drie kilometer hoogte verdween het vliegtuig van de radar. ‘We moeten nog steeds rekening houden dat het kan gaan om een technische error, maar op dit moment is die kans wel heel erg klein,’ aldus Goglia.

2016-05-19 12:11:03 epa05316517 A hostess talks on the phone next to the Egyptair's desk at the Charles de Gaule airport near Paris, France, 19 May 2016. According to media reports quoting Egyptair on 19 May 2016, EgyptAir Airbus A320 Flight MS804 disappeared off radar some 10 miles (16km) after entering Egypt's airspace. The plane, said to be carrying 69 people on board, 59 passengers and 10 crew members, took off from France's Charles de Gaulle airport on 18 May night and was expected to land in Cairo on 19 May early morning. EPA/ETIENNE LAURENTEgyptAir rectificeert: ‘Wrak niet gevonden’

De Egyptische autoriteiten gaven ook al aan dat de oorzaak waarschijnlijker een terroristische aanslag is dan een technische fout.

Zoektocht

De zoektocht naar het toestel gaat ondertussen door. Griekse, Franse en Egyptische vaartuigen zoeken al sinds woensdagochtend vroeg in het gebied tussen Griekenland en Egypte, in de Middellandse Zee. Ook de bemanning van veel recreatieboten en vrachtschepen besloten de autoriteiten mee te helpen met de zoektocht.

De internationale inspanningen leken in eerste instantie het gehoopte resultaat te hebben: gistermiddag meldde de bemanning van een Grieks marineschip dat ze wrakstukken hadden gevonden. EgyptAir bevestigde eerst dat deze stukken inderdaad van het toestel waren, maar trok de verklaring later in. ‘Dit moeten we corrigeren,’ zei een woordvoerder op woensdagavond.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.