buitenland

Emir van Anbar gedood: wie was deze IS-leider?

Door Tom Reijner - 10 mei 2016

Het Pentagon, het Amerikaanse ministerie van Defensie, claimt dat een belangrijk leider van Islamitische Staat (IS) is uitgeschakeld. Het is niet voor het eerst dat IS-commandant Shaker Wahid al-Fahdawi dood wordt verklaard.

Al-Fahdawi, die ook wel Abu Wahid wordt genoemd, zou op 6 mei om het leven zijn gekomen bij een bombardement van de anti-IS-coalitie, melden de Verenigde Staten. De aanval op zijn auto had plaats bij Rutba in de Iraakse provincie Anbar.

Het is niet precies duidelijk hoe Wahid aan zijn einde is gekomen: het kan zijn gebeurd door een drone-aanval, of door een van de gevechtsvliegtuigen van het bondgenootschap, dat de strijd aan heeft gebonden met de terroristen.

Militaire emir

Volgens Pentagon-woordvoerder Peter Cook geeft de uitschakeling van de IS-commandant in de provincie Anbar aan dat het ‘gevaarlijk is om vandaag de dag een IS-leider in Irak en Syrië te zijn’. Ook drie andere extremisten van de terreurbeweging kwamen om het leven bij de luchtaanval in het westen van Irak.

Abu Wahib was volgens het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken de militaire emir van de Anbar, de uitgestrekte provincie die grenst aan Syrië. Hoewel het Iraakse leger de afgelopen tijd heeft geprobeerd IS uit Anbar te verdrijven, heeft de terreurgroep er nog altijd voet aan de grond. De hoofdstad Ramadi is intussen wel weer in handen van Bagdad.

Executiefilmpjes

Wahib, geboren in 1986, was een IT-student in Anbar, toen hij tijdens de Amerikaanse bezetting van Irak in 2006 werd gearresteerd op verdenking van lidmaatschap van Al-Qa’ida. Maar in 2012 wist hij samen met andere gevangenen te ontsnappen, waarna hij zich aansloot bij  IS.

Terwijl de terreurbeweging opstoomde in Irak en Syrië en een kalifaat uitriep, verscheen hij – inmiddels verworden tot een angstaanjagende beul – steeds vaker in executiefilmpjes. Dikwijls kwam hij zonder vermomming in beeld, terwijl hij mensen de dood injoeg. In een van de beruchte video’s voert hij standrechtelijke executies uit op rondreizende Syrische vrachtwagenchauffeurs.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.