buitenland

Enorme ravage na gevangenisoproer België

Door Tom Reijner - 08 mei 2016

In een gevangenis in de Belgische plaats Merksplas, niet ver van de grens met Nederland, zijn zaterdagavond zo’n tweehonderd gevangenen in opstand gekomen. Intussen is door ingrijpen van hulpdiensten de rust weer teruggekeerd.

De onrust ontstond volgens bijvoorbeeld Het Nieuwsblad na de avondwandeling. De gedetineerden gingen enorm te keer, zegt de directie, die sprak over een ‘zeer ernstige situatie’.

Kort en klein

Eerst bezetten de gevangenen tijdens het luchten de binnenplaats en vervolgens sloegen zij overal waar ze konden komen de boel kort en klein. Er werden ruiten ingegooid en met meubilair en stenen gesmeten. Ook werd er brand gesticht.

De burgemeester van het plaatsje in de provincie Antwerpen, Frank Wilrycx, sprak van ‘een enorme ravage’, melden Belgische media. ‘Zoiets heb ik nog nooit meegemaakt.’ De schade is groot. Tijdens de schermutselingen tussen politie en gevangenen vielen twee gewonden.

Onder controle

Het Bijzondere Bijstandsteam en de federale politie moesten eraan te pas komen om de gemoederen te bedaren en de situatie onder controle te krijgen. De gevangenen zitten inmiddels weer in hun cel. Na de onlusten is een aantal gedetineerden overgeplaatst naar andere gevangenissen.

Tijdens de chaotische taferelen heeft een gevangene geprobeerd te ontkomen, maar die poging faalde, zegt de burgemeester volgens de VRT. De gevangenen zouden ontevreden zijn geweest over het beleid van de directie. Ze willen onder meer dat er beter naar hen wordt geluisterd, en meer inspraak.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.