#Turkije

Doet Europa genoeg voor Syriërs? Erdogan vindt van niet

Door Emile Kossen - 14 mei 2016

De verbale aanvallen van de Turkse president Recep Tayyip Erdogan op de EU worden steeds feller. Erdogan zegt dat Europa zich moet schamen over hoe het om gaat met het lot van Syriërs.

In het Westen maken mensen zich drukker om ‘de zogenaamde vrijheden en rechten van het homohuwelijk dan om de Syrische vrouwen, kinderen en onschuldigen,’ zei Erdogan vrijdagavond tijdens een speech in het noordwesten van Turkije.

De Turkse president ging nog verder. ‘Het is beschamend dat er mensen zijn die zich laten afleiden door de discussies over levensruimte voor walvissen, zeehonden en schildpadden, terwijl ze de 23 miljoen Syriërs links laten liggen.’

Erdogan zei dat de Europese reactie op de migratiestroom hem doet denken aan ‘kolonialisme en slavernij’. ‘Het eerste waar ze hun ogen op richten is het geld in de zakken van vluchtelingen, en de juwelen aan hun armen en om hun nek.’

Oorlogspad
De Turkse president is vooral na het vertrek van premier Ahmet Davutoglu herhaaldelijk op zoek naar de confrontatie met Europa. De migratiedeal die Turkije met de EU sloot, staat ondertussen op losse schroeven, omdat Erdogan weigert de Turkse antiterreurwetten aan te passen.

Die worden veelvuldig gebruikt om journalisten en activisten de mond te snoeren. Het Europese parlement noemt dit punt onbespreekbaar en heeft discussies over visumliberalisering voor de Turken voorlopig opgeschort. Turkije dreigde daarop om migranten weer door te gaan sturen naar de EU.

Turkije heeft één zwakke plek, weet ook Erdogan

Oorlog in Syrië
Niet alleen in de migratiecrisis, ook bij de bestrijding van Islamitische Staat (IS) in Syrië is Turkije niet tevreden over de hulp van Europa. Bij de Turkse stad Kilis, dicht bij de Turks-Syrische grens, zijn de afgelopen weken meermaals raketten van IS ingeslagen. Erdogan wil hulp van de internationale coalitie onder leiding van de Verenigde Staten om IS bij de grens te verslaan.

‘We gaan niet wachten terwijl we elke dag nieuwe martelaars hebben. We zullen niet twijfelen om unilaterale stappen te nemen,’ waarschuwde Erdogan eerder deze week. Of hij daarmee bedoelt dat hij Turkse troepen naar Syrië zal sturen, is onduidelijk.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.