buitenland

Erdogan: Echte moslims gebruiken geen anticonceptie

Door Elif Isitman - 30 mei 2016

De Turkse president Recep Tayyip Erdogan heeft opnieuw zijn weerzin uitgesproken tegen anticonceptie. ‘Moslimgezinnen moeten niet aan gezinsplanning doen’.

Dat zei Erdogan maandag tijdens een speech in Istanbul, schrijft Hurriyet.

‘Verraad’

De Turkse president wil de geboortecijfers in zijn land opkrikken. ‘Wij zullen ons nageslacht vermenigvuldigen. Gezinsplanning en voorbehoedsmiddelen: moslimgezinnen moeten zich niet inlaten met een dergelijke mentaliteit. We moeten de weg vervolgen die mijn god en de profeet (Mohammed) hebben uitgestippeld,’ aldus Erdogan.

Lees ook Afshin Ellian: ‘Deal met Turkije is een zelfmoordpact met een tiran’Foto www.marcobakker.com

Het is zeker niet de eerste keer dat Erdogan zich uitspreekt tegen anticonceptie. Hij noemde het gebruik van voorbehoedsmiddelen een vorm van ‘verraad’, een ‘poging om het Turkse volk te laten uitsterven’.

Abortus

Turkije kampt met vergrijzing en een stugge daling van geboortecijfers. Kregen vrouwen in 1984 gemiddeld nog 3,9 kinderen, nu is dat gedaald naar 2,07. Volgens de prognoses begint de bevolking in 2050 echt te krimpen. Eerder riep Erdogan Turkse vrouwen op om allen minstens drie kinderen te baren.

Het feit dat abortus nog altijd is toegestaan in Turkije is hem een doorn in het oog. In het verleden heeft hij geprobeerd abortus en ook overspel te verbieden. De Turkse leider wijst in zijn pro-voortplantingsspeeches steevast naar het Westen als een voorbeeld van hoe het niet moet: ‘het is te zien in het Westen, waar de normen en waarden instorten, het concept van familie wordt afgezwakt, en bevolkingen krimpen.’

Vrouwen hebben een ‘eerbare post’: ‘zonder jullie zouden er immers ook geen mannen bestaan’, zei Erdogan toen hij begin maart een pleidooi hield voor het moederschap boven economische vrijheid van vrouwen.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.