#Turkije

Erdogan: Westen laat ons in de steek tegen IS

09 mei 2016

De Turkse president Recep Tayyip Erdogan vindt dat zijn land onvoldoende steun krijgt van het Westen in de strijd tegen Islamitische Staat (IS). De internationale coalitie heeft Turkije in de steek gelaten, vindt hij.

‘We staan er alleen voor tegen deze organisatie die ons bloed vergiet door zelfmoordaanslagen en aanvallen op Kilis,’ zei de president zondagavond in een toespraak in Istanbul. Kilis, een stad niet ver van de grens met Syrië, wordt met regelmaat getroffen door raketaanvallen vanuit Syrië. Daarbij vallen doden en gewonden. ‘Niemand die in Syrië vecht heeft daarvoor zo’n grote prijs betaald als Turkije,’ ging de Turkse president verder.  En ‘niemand heeft zoveel verliezen geleden’.

Gedreven door rancune en de ambitie om van Turkije weer een islamitische grootmacht te maken, slaat Recep Tayyip Erdogan (62) wild om zich heen. Portret van een mediterrane macho met wie het Westen gedwongen is samen te werken. Lees verder >
(151005) -- BRUSSELS, Oct. 5, 2015 (Xinhua) -- Turkey's President Recep Tayyip Erdogan addresses a brief statement prior to a meeting with European Commission President Jean-Claude Juncker (not seen) at the European Commission headquarters in Brussels, Belgium, Oct. 5, 2015. (Xinhua/Ye Pingfan) Xinhua News Agency / eyevine Contact eyevine for more information about using this image: T: +44 (0) 20 8709 8709 E: info@eyevine.com http://www.eyevine.com

Opmerkelijk

Het is een opmerkelijke uitspraak, gezien de aanvankelijke grote terughoudendheid van Ankara om ook maar iets te doen tegen de terreurbeweging. Sterker, er zijn aanwijzingen dat de Turkse regering wapens leverde aan IS. De vooraanstaande krant Cumhuriyet publiceerde beelden van dergelijke wapenleveranties aan rebellen in Syrië, die vermoedelijk uiteindelijk bij de terreurgroep zijn terechtgekomen.

Voor die onthulling moest hoofdredacteur Can Dundar vorige week nog boeten, toen hij door de rechter tot vijf jaar en tien maanden cel werd veroordeeld. Eerder beschuldigde ook Rusland de Turken ervan voor 2 miljoen dollar wapens te hebben verkocht aan IS. Eind 2014 deed NAVO-lidstaat Turkije schoorvoetend mee aan de anti-IS-coalitie, die onder  leiding staat van de Verenigde Staten.

Vergelding

Maar omdat het aantal aanvallen vanuit Syrië toeneemt, en er ook veel bomaanslagen plaatshebben op Turks grondgebied, heeft Ankara het aantal vergeldingsacties opgevoerd. Vaak zijn de Koerdische miltanten van de PKK het doelwit – Turkije beschouwt hen als terroristen – maar de laatste tijd ook steeds meer stellingen van IS.

Zaterdagavond doodden Turkse raketten zeker 55 leden van IS. Die projectielen kwamen neer op stellingen in het noorden van de stad Aleppo, meldden bronnen bij het leger. Intussen heeft Turkije hekken op de grens gezet met Syrië, om moslimextremisten de pas af te snijden. Eerder klonken nog verwijten dat Turkije weinig deed om jihadisten, die zich wilden aansluiten bij het ‘kalifaat’, tegen te houden.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.