#Turkije

Erdogan wil ook sympathisant van Böhmermann pakken

Door Elif Isitman - 09 mei 2016

De Turkse president Recep Tayyip Erdogan wil ook Mathias Döpfner, de bestuursvoorzitter van Axel Springer juridisch aanpakken. Het Duitse mediaconcern heeft zich openlijk achter de komiek Jan Böhmermann, die is aangeklaagd wegens belediging van Erdogan, geschaard.

Dat meldt Ralf Höcker, de advocaat van Erdogan, maandag.

De rechtbank in Keulen zou er niets in zien. Mocht er in eerste aanleg geen uitspraak komen in kort geding, dan raadt Höckner Erdogan aan om het hogerop te zoeken, zegt hij.

Honende opmerkingen

Döpfner, uitgever van onder meer Bild, nam het in een open brief op voor Böhmermann. ‘Ik vind zijn gedicht geslaagd. Ik heb er hard om moeten lachen’, schreef hij in Welt am Sonntag.

In een naschrift zei hij: ‘Ik sluit me, meneer Böhmermann, voorzichtigheidshalve inhoudelijk geheel en al aan bij uw formuleringen en honende opmerkingen.’

Lulletje rozenwater

Volgens onze bloggers Afshin Ellian: ‘Inperking van satire leidt het einde van vrijheid in’Foto www.marcobakker.com

De zaak Böhmermann zou niet de eerste zijn waarin Erdogan gelijk krijgt. Höcker verwees naar gerechtelijke uitspraak die er nu wel ligt tegen filmregisseur Uwe Boll. mag bijvoorbeeld niet meer zeggen dat Erdogan een ‘randdebiel lulletje rozenwater’ is. De veroordeelde moet bovendien de kosten van het proces betalen.

De advocaat sprak zich sterk uit over degenen die zijn cliënt beledigen. ‘Het is net als bij een massaverkrachting’, zei Höcker. ‘Als er een is begonnen, kruipen er steeds meer uit hun holen om mee te doen. En helemaal als het slachtoffer zogenaamd niets beters verdiend heeft. We moeten als maatschappij oppassen wanneer de dunne lak van beschaving afbladdert en collectieve ontremming ontstaat.’

 

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.