buitenland

EU-parlement speelt het hard: blokkade voor visumvrij reizen Turkije

Door Emile Kossen - 11 mei 2016

Een snel einde aan de Turkse visumplicht lijkt steeds minder waarschijnlijk, nu het Europees Parlement heeft besloten de plannen voor visumliberalisering op de plank te leggen. Pas als Turkije onder meer de omstreden terreurwetten aanpast, wil het parlement de kwestie weer oppakken.

De Europese Commissie maakte afgelopen week bekend dat, hoewel Turkije nog niet aan alle voorwaarden voor visumliberalisering voldoet, er toch al vanaf eind juni visumvrij reizen zou komen. Daarvoor moeten wel de 28 lidstaten én een meerderheid van het Europees Parlement akkoord gaan.

De fractievoorzitters van alle partijen in het parlement hebben echter afgesproken met voorzitter Martin Schulz dat het advies van de Europese Commissie niet wordt doorgestuurd naar de parlementariërs.

Daardoor kan voorlopig niet worden gestemd over visumvrij reizen voor de Turken en lijkt vertraging niet te voorkomen, zegt Europarlementariër Judith Sargentini (GroenLinks) tegen Elsevier. Pas als Turkije aan alle 72 voorwaarden voldoet, zijn de fractievoorzitters bereid de kwestie weer op te pakken.

Olie op het vuur
Een van de belangrijkste vereisten is het aanpassen van de Turkse antiterreurwetten, die momenteel worden gebruikt om journalisten en activisten het zwijgen op te leggen. Daags na het vertrek van de Turkse premier Ahmet Davutoglu gooide president Erdogan extra olie op het vuur door te zweren Turkse antiterreurwetten nooit te zullen aanpassen.

Het Europees Parlement speelt een ‘gevaarlijk spel’, volgens Sargentini. Hoewel ze zelf de migratiedeal met de Turken ‘graag ziet sneuvelen’, denkt ze dat de grootste partijen in het parlement uiteindelijk zullen inbinden in de visumkwestie, om het akkoord in stand te houden. Een woordvoerder van Erdogan, Burhan Kuzu, dreigde op Twitter al dat Turkije ‘bij een verkeerd besluit van het parlement, vluchtelingen naar Europa zal sturen’.

EU werkt aan alternatief voor Turkije-deal, zonder Turkije

Dinsdag kwam naar buiten dat de Europese Unie al werkt aan een alternatief plan, mocht de deal met Turkije stuklopen. ‘Plan B’ is om de Griekse eilanden te gaan gebruiken als semipermanente opvangkampen, vergelijkbaar met die in Jemen en Jordanië.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.