buitenland

EU werkt aan alternatief voor Turkije-deal, zonder Turkije

Door Emile Kossen - 10 mei 2016

De Europese Unie (EU) werkt in het geheim aan een alternatief plan voor de migratiedeal die werd gesloten met Turkije. Het is een reactie op dreigementen van de Turkse president Recep Tayyip Erdogan, die afgelopen week zei dat Turkije ‘zijn eigen weg gaat’.

Het plan B concentreert zich volledig op Griekenland, schrijven diplomaten in een noodplan waarover nieuwssite Politico bericht. Als de Turken in het vervolg weigeren migranten van de Griekse eilanden terug te nemen, moeten die eilanden een semi-permanent vluchtelingenkamp worden. Een van de maatregelen zou zijn om het bootverkeer tussen de eilanden en het Griekse vasteland stil te leggen, zodat de migranten niet verder naar de EU kunnen reizen.

Het zou ervoor moeten zorgen dat de Griekse eilanden gaan lijken op de noodkampen in Jordanië en Libanon. Als het in Syrië rustiger wordt, moeten de migranten daar weer terugkeren. Om Griekenland in zo’n situatie te helpen, zou de aan Turkije beloofde zes miljard euro aan de Grieken worden gegeven.

Dreigement
Lange tijd hielden EU-leiders vol dat er geen fatsoenlijk alternatief was voor de deal met Turkije. Daar komen ze op terug, na een aantal verontrustende ontwikkelingen in Turkije. Zo stapte premier Ahmet Davutoglu, die een grote rol speelde bij het sluiten van het migratieakkoord, afgelopen week op.

Erdogan tegen EU: wij gaan onze eigen weg

Kort daarna legde Erdogan een bom onder de deal, door een aanpassing van Turkse terreurwetten, een van de eisen voor visumliberalisering, af te wijzen. ‘Wij gaan onze eigen weg, doen jullie dat ook,’ zei de Turkse president afgelopen vrijdag.

Het Turkse akkoord, waar veel kritiek op is geweest, moest er juist voor zorgen dat de druk op Griekenland af zou nemen. Het land kan de grote aantallen migranten niet aan, terwijl andere EU-lidstaten niet bereid zijn om asielzoekers over te nemen. De afgelopen tijd nam de migratiestroom naar de Griekse eilanden hard af, maar werden andere routes weer populairder.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.