buitenland

Europol: EU-databank moslimterroristen is hard nodig

Door Emile Kossen - 13 mei 2016

 

Momenteel hanteren EU-lidstaten verschillende definities voor moslimextremisten, wat het gevaar oplevert dat sommige van hen onder de radar kunnen blijven. Een Europese database met moslimterroristen is hard nodig om nieuwe aanslagen te voorkomen.

Dat zegt de baas van Europol, Rob Wainwright zaterdag in een interview met de Duitse krant Die Welt. Zo’n database is de enige manier om erachter te komen ‘wie de werkelijk gevaarlijke islamisten zijn, die na terugkeer aanslagen kunnen plegen’.

Momenteel is voor het jihadisten die uit Syrië naar Europa reizen, simpel om met valse papieren door de grenscontroles te komen. Eenmaal binnen het Schengengebied gebruiken ze weer andere documenten, waardoor de autoriteiten het nazien hebben, legt Wainwright uit. Het gebrek aan een database op Europees niveau vergroot het gevaar volgens de Europol-chef.

Achilleshiel
Het gebrek aan informatie-uitwisseling tussen de inlichtingendiensten van de EU-lidstaten is ‘onze achilleshiel’, gaf ook EU-commissaris Dimitris Avromopoulos woensdag toe. Hij verwees naar de terroristen achter de aanslagen in Brussel en Parijs, die ongestoord naar Syrië reisden en weer terug naar Europa kwamen.

Zo werd Ibrahim el-Bakraoui, een van de terroristen achter de aanslagen op vliegveld Zaventem, in juli vorig jaar door Turkije uitgeleverd aan Nederland, die hem lieten lopen. In het Nederlandse systeem kwam zijn naam niet naar boven, terwijl de Belgische diensten el-Bakraoui wel volgden en wisten van zijn terroristische plannen. Ook andere jihadisten uit het beruchte Molenbeek konden ongezien hun gang gaan.

Had terreur in Brussel erger gekund? Commissie heeft nieuwe details

Europees kampioenschap
Wainwright waarschuwt voor nieuwe aanslagen, vooral rond het Europees Kampioenschap voetbal, dat komende maand in grote Franse steden wordt gehouden. ‘Dat is een aantrekkelijk doelwit voor terroristen,’ zegt de Europol-chef. ‘En we hebben gezien; soft targets aanvallen zoals cafés, restaurants en concertzalen is schokkend eenvoudig.’

De Franse regering heeft eerder al besloten de noodtoestand die werd uitgeroepen na ‘Parijs’, te verlengen tot na de sportzomer. De afgelopen maanden werden 101 mensen gearresteerd door de Franse politie, omdat ze banden zouden hebben met terreur. ‘We doen alles wat we kunnen, maar de dreiging blijft hoog,’ zei de Franse minister van Binnenlandse Zaken Bernard Cazeneuve.

 

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.