buitenland

Grieks oordeel: migranten terugsturen naar Turkije is illegaal

20 mei 2016

Het Griekse comité van beroep heeft het terugsturen van een afgewezen Syriër tegengehouden, omdat Turkije, het land waar hij daarvoor verbleef, niet veilig genoeg is. De uitspraak kan verstrekkende gevolgen hebben voor de EU-deal met de Turken.

De Syrische migrant arriveerde onlangs op Lesbos, waar hij zich met 174 anderen tegelijkertijd registreerde. Zijn verzoek werd, net als dat van 73 lotgenoten, afgewezen, waardoor hij terug naar Turkije zou moeten. Hij ging in beroep bij de Griekse variant van de Raad van Beroep en de rechter heeft nu anders geoordeeld, schrijft de Griekse krant Kathimerini.

Turkije is ‘een onveilig land’, waardoor het onder internationale verdragen illegaal zou zijn om iemand daarheen sturen. Het asielverzoek van de Syriër moet opnieuw worden bekeken, wat maanden kan gaan duren.

Lees ook: Syriërs inruilen voor Pakistani, was dat het idee?

Andere zaken
Alle 74 afgewezen asielzoekers op Lesbos zijn in beroep gegaan. Het is afwachten hoe de commissie in de andere zaken zal beslissen, die veelal vergelijkbaar zijn. De Britse krant The Independent schrijft dat de uitspraak een precedent kan scheppen.

Op dezelfde dag als de uitspraak stuurde EU-agentschap Frontex nog 51 migranten op boten terug naar Turkije. Het betrof vooral asielzoekers uit Bangladesh, Pakistan, Irak en Algerije.

Vraagtekens
De uitspraak van de commissie komt nadat politici en mensenrechtenorganisaties al veel vaker vraagtekens hebben gezet bij de manier waarop wordt omgegaan met asielzoekers in Turkije én Griekeland. In de EU-deal is afgesproken dat migranten die naar Griekenland komen, worden vastgezet in detentiecentra. Vele duizenden asielzoekers moeten daar wachten op een asielbesluit. Daarna neemt Turkije de afgewezen asielzoekers terug, en in ruil daarvoor mogen ze erkende Syriërs naar EU-lidstaten sturen.

Turkse visumdeal in juni? Gaat niet gebeuren, zegt EU

Het migrantenakkoord staat al langer onder druk, vooral door een reeks Turkse dreigementen. Turkije wil snel visumvrij reizen naar de EU mogelijk maken, anders dreigt het land de deal op te blazen. Het Europees Parlement wil eerst dat president Recep Tayyip Erdogan de anti-terreurwetten in het land aanpast, die nu vaak worden gebruikt om journalisten en activisten aan te pakken.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.