buitenland

IS publiceert kill list met gewone Amerikaanse burgers

Door Elif Isitman - 11 mei 2016

Terreurbeweging Islamitische Staat heeft een nieuwe propagandastrategie aangewend. De groep publiceerde een lijst met namen, adressen en telefoonnummers van reguliere Amerikaanse burgers.

IS roept zijn volgelingen op de Amerikanen die op deze zogenoemde ‘kill list’ staan aan te vallen, schrijft The Wall Street Journal.

Connectie

Het is niet de eerste keer dat de terreurbeweging een dergelijke lijst verspreidt: eerder publiceerde IS al een lijst met de namen en gegevens van Amerikaanse ambtenaren en militairen, met ook weer de oproep om ze aan te vallen. Via de sociale mediakanalen van de terreurgroep worden met enige regelmaat lijsten gepubliceerd met gegevens van mogelijke doelwitten in het westen.

Lees ook IS verliest terrein in Irak: ‘slechts nog veertien procent in handen van de terroristen’2016-05-11 23:11:14 Iraqis look at the damage following a car bomb attack in Sadr City, a Shiite area north of the capital Baghdad, on May 11, 2016. / AFP PHOTO / AHMAD AL-RUBAYE

Het is wel de eerste keer dat IS met een lijst met ‘doodgewone’ burgers komt. De mensen die op de kill list staan zouden geen directe connecties met de overheid. Onder de genoemden zijn huisvrouwen en mediabazen.

Cyberkalifaat

De lijst werd gepubliceerd door het United Cyber Caliphate, ook wel kortweg CyberCaliphate genoemd, de IT-tak van IS. Het CyberCaliphate staat vooral bekend om hackersaanvallen op onder meer websites van westerse overheidsinstanties en media. Eerder werd bijvoorbeeld het Twitter-account en YouTube-kanaal van het Pentagon voor korte tijd overgenomen door hackers van IS.

De Amerikaanse autoriteiten houden rekening met het bestaan van de kill list met burgers, maar benadrukken tegelijkertijd dat personen die eerder op zo’n lijst verschenen niets is overkomen. Het zou daarom ook gewoon een manier kunnen zijn om angst te zaaien.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.