buitenland

Taliban-leider Mansour gedood door Amerikaanse drone-aanval

Door Elif Isitman - 22 mei 2016

Tegenstrijdige verklaringen van de Amerikanen en terreurbeweging de Taliban. Zaterdag verklaarde Amerika dat de Taliban-leider Mullah Mansour zou zijn gedood bij een drone-aanval.

De Afghaanse autoriteiten hebben zijn dood inmiddels bevestigd, meldt BBC. ‘Er is geen aanslag op hem gepleegd,’ verklaarde de Taliban eerder op zondag.

De Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken John Kerry motiveerde de afrekening met de constatering dat Mansour een permanent gevaar vormde voor Afghanen en Amerikaans personeel in Afghanistan. De Amerikanen zagen de Taliban onder het leiderschap van Mansour steeds verder neigen naar andere terreurbewegingen zoals Al-Qa’ida.

Obstakel

Volgens de Amerikaanse verklaring werd de drone-aanval uitgevoerd in het grensgebied bij Afghanistan en Pakistan. Peter Cook, woordvoerder van het Pentagon, bevestigt de aanval, maar laat zich verder niet uit over het lot van Mansour.

Lees ook Pakistan is nu echt klaar met de Taliban(160120) -- CHARSADDA, Jan. 20, 2016 (Xinhua) -- Pakistani policemen enter Bacha Khan University following an attack by gunmen in northwest Pakistan's Charsadda, Jan. 20, 2016. A splinter group of Tehreek-e-Taliban Pakistan (TTP) on Wednesday claimed responsibility for the attack on a university in the country's northwest district of Charsadda, which has reportedly killed 19 people and wounded over 50 others. (Xinhua/Ahmad Sidique) ****Authorized by ytfs**** Xinhua News Agency / eyevine Contact eyevine for more information about using this image: T: +44 (0) 20 8709 8709 E: info@eyevine.com http://www.eyevine.com

De aanval werd geautoriseerd door de Amerikaanse president Barack Obama. Naast Mansour zou ook een ander lid van de Taliban zijn gedood. Mansour gold jarenlang als tweede man van de Taliban, en vormde volgens Cook een direct obstakel in de vredesgesprekken tussen de Afghaanse regering en de Taliban.

Opvolger

Vorig jaar juli werd Mansour gekozen als opvolger van Mullah Mohammed Omar, die al in 2013 overleed. Mansour is al heel vaak doodverklaard. Zowel de Afghaanse als Pakistaanse autoriteiten werden op de hoogte gebracht van de luchtaanval.

Eind vorig jaar kwam hij met een audioboodschap op de proppen, waarin hij zei dat alle doodverklaringen ‘propaganda van de vijand’ waren.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.