buitenland

Juncker gaat naar Rusland, en dat zorgt voor onrust

Door Elif Isitman - 30 mei 2016

Voorzitter van de Europese Commissie Jean-Claude Juncker gaat over twee weken het gesprek aan met de Russische president Vladimir Poetin. Juncker haalt zich daarmee de woede op de hals van onder meer de Verenigde Staten en enkele Europese landen.

Het is de eerste keer sinds 2014, toen de Europese Unie sancties instelde tegen Rusland vanwege de inmenging in het conflict in Oekraïne en de annexatie van de Krim, dat een hooggeplaatste EU-functionaris een bezoek brengt aan Rusland.

Het is nog niet bekend of de ontmoeting tussen Poetin en Juncker een tweegesprek wordt, meldt Junckers woordvoerder. Het bezoek van Juncker is volgens haar niet in strijd met het Europese sanctiebeleid. Juncker heeft een uitnodiging aanvaard van het International Economic Forum in Sint-Petersburg op 16-18 juni. Een week geleden was het nog onduidelijk of Juncker zou gaan.

Maar de Verenigde Staten, enkele EU-landen, en zelfs een aantal eigen medewerkers van Juncker zouden niet blij zijn met die beslissing, meldt Politico.

Ongemak

Tegenstanders vrezen dat de positie van Poetin door een dergelijke bijeenkomst versterkt wordt, terwijl binnenkort ook besloten moet worden of de EU-sancties tegen Rusland verder verlengd moeten worden. Die lopen op 31 juli af.

Lees ook Poetin dreigt Polen en Roemenië om Amerikaans raketschild2016-05-27 23:42:19 epa05332949 Greek Prime Minister Alexis Tsipras (R) with Russian President Vladimir Putin (L) visit the Byzantine and Christian museum in Athens, Greece, 27 May 2016. Russian President Vladimir Putin has traveled to Greece to visit a secluded Christian Orthodox monastic sanctuary and discuss energy and privatization deals in the cash-strapped country.  EPA/Thanassis Stavrakis/ POOL

De Litouwse minister van Buitenlandse Zaken Linas Linkevicius zegt bijvoorbeeld: ‘Dit heeft geen toegevoegde waarde voor de relatie tussen de EU en Rusland. Het Kremlin gebruikt dit soort meetings om te doen alsof alles goed gaat, en brengt het ook zo naar het eigen publiek’. Ook Groot-Brittannië, de Verenigde Staten, en sommige Baltische staten en centraal-Europese landen, zouden hun ongemak over het bezoek hebben geuit, zeggen ingewijden.

‘Niet sexy’

Juncker sprak in oktober al van het aanhalen van de banden met Rusland, ook in het licht van het conflict in Syrië en terreurbestrijding: ‘We moeten stappen maken om een praktische relatie met Moskou op te zetten,’ zei hij tijdens een conferentie in Passau. ‘Het is niet sexy, maar het moet. We kunnen zo niet doorgaan. Europa mag zich niet door Washington over Rusland laten dicteren’.

In november schreef Juncker een brief aan Poetin waarin hij het idee opperde om de economische banden aan te halen wanneer er een staakt-het-vuren tot stand komt in Oekraïne. Moskou wuifde het idee weg.

De afgelopen dagen heeft de EU herhaaldelijk benadrukt dat de sancties vermoedelijk wel worden verlengd, aangezien Rusland nog uit niets heeft laten blijken dat het de Minsk-akkoorden zal implementeren. Onderdeel daarvan is onder meer het terugtrekken van wapens uit het conflictgebied in Oekraïne en het houden van lokale verkiezingen in Oost-Oekraïne.

Voorwaarde voor het tripje van Juncker is dat Rusland in de komende weken geen ‘agressieve of provocatieve stunts’ uithaalt, en er geen dramatische bekoeling is in de EU-Russische relatie.

 

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.