buitenland

Juncker klaagt: premiers luisteren te veel naar kiezers

Door Emile Kossen - 06 mei 2016

De premiers van de 28 EU-lidstaten luisteren te veel naar de kiezers en gedragen zich niet als ‘fulltime Europeanen’. Dat vindt de voorzitter van de Europese Commissie Jean-Claude Juncker, maar zijn collega Donald Tusk valt de uitspraken direct af.

Tijdens een debat in Rome tussen de drie belangrijkste EU-leiders (Juncker, Donald Tusk en Martin Schulz) en de Italiaanse premier Matteo Renzi, werd gediscussieerd over de huidige staat en de toekomst van de Europese Unie (EU).

Eigen belang
Juncker meent dat veel lidstaten enkel bezig zijn met het eigen belang, en niet met het belang van ‘historische projecten’ als de Euro. Leiders zouden bijna alleen maar kijken naar hoe de publieke opinie in hun land reageert op bepaald beleid, waardoor ze Europa niet op ‘de juiste manier’ schetsen.

‘Er zijn wel fulltime Europeanen als het gaat om het nemen van de EU, maar ze worden opeens parttime Europeanen wanneer ze moeten geven aan het Europese project,’ zei Juncker, die zelf jarenlang premier van Luxemburg was. Volgens Juncker is het directe resultaat dat er amper sprake is van een ‘gemeenschappelijk Europees gevoel’.

Juncker vreest dat EU eigen ruiten ingooit

Veel verkopers
De voorzitter van het Europees Parlement Martin Schulz viel hem bij, met de opmerking dat in ‘de Europese Raad (waarin alle 28 regeringsleiders plaatsnemen, red.) vooral bestaat uit verkopers, en maar uit een paar echte staatsmannen.’ De voorzitter van die Raad, Donald Tusk, zei dat vooral nieuwe EU-lidstaten hem de afgelopen tijd hebben ‘geïrriteerd’, omdat ze niet wilde meewerken aan Europese oplossingen voor de migratiecrisis.

Uw cookieinstellingen laten het tonen van deze content niet toe. De volgende cookies zijn nodig: marketing. Wijzig uw instellingen om deze content te zien.

Toch was het Tusk die de opmerkingen van Juncker ook onderuit haalde. ‘Onze levens zouden veel comfortabeler zijn zonder lidstaten. Ik kan best begrijpen dat het een droom is voor sommige collega’s, maar het tijd om onze dromen voor de EU bij te stellen. Eén Europese staat is een illusie.’

Is het nationale referendum een aanwinst voor de democratie?

Het debat tussen de drie EU-leiders werd gehouden in het Mussuolini Museum. Juist op die plek werd in 2004 het verdrag voor een Europese grondwet ondertekend. Nederlandse en Franse kiezers wezen dat plan uiteindelijk af.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.