buitenland

Klopt Oostenrijkse verkiezingsuitslag wel? FPÖ wil onderzoek

Door Elif Isitman - 25 mei 2016

Het Oostenrijkse ministerie van Binnenlandse Zaken gaat de telling van de stemmen voor de presidentsverkiezingen onderzoeken. Er wordt dan gekeken naar de poststemmen in een viertal gemeenten.

Dit gebeurde op aandringen van de FPÖ, de rechtse partij van de verliezende kandidaat Norbert Hofer.

Hofer verloor zeer nipt van winnaar Alexander van der Bellen, met een verschil van slechts enkele duizenden stemmen. Van der Bellen gaf in een interview na zijn overwinning aan de FPÖ niet te betrekken bij het vormen van een regering. ‘De FPÖ is spelen met vuur’, aldus Van der Bellen.

Justitie

In Villach, een van de gemeenten die onderzocht wordt, zouden de per post uitgebrachte stemmen al op zondagavond zijn geteld. Dit gebeurde zonder dat de vereiste getuigen aanwezig waren. De poststemmen hadden volgens het protocol niet op de verkiezingsdag zelf, maar de dag erna moeten worden geteld.

Lees ook Oostenrijk richt zich op asiel na bijna-overwinning Hofer2016-05-20 20:18:13 epaselect epa05319701 Right-wing Austrian Freedom Party (FPOe) presidential candidate Norbert Hofer holds a speech during his final election campaign rally at the Viktor Adler Markt in Vienna, Austria, 20 May 2016. Hofer secured 35 percent of total votes in the first round and will go head to head in the run-offs against Alexander Van der Bellen, supported by the Green Party, on 22 May 2016. EPA/CHRISTIAN BRUNA

De FPÖ beraadt zich verder ook over de mogelijkheid om naar justitie te stappen en zich te melden als gedupeerde van de veronderstelde onregelmatigheden bij de verkiezingen. Maandag erkende Hofer wel al zijn verlies op Facebook, en bracht zijn felicitaties over naar Van der Bellen.

Asiel

De regering onder leiding van bondskanselier Christian Kern zegt ‘geschrokken’ te zijn van de bijna-overwinning van Hofer. ‘Het protest dat hiermee is geuit moet serieus genomen worden,’ zei Kern dinsdag.

Naar aanleiding van het grote aantal mensen dat op hem stemde, heeft Kern belooft het migratiebeleid te veranderen en de veiligheidsmaatregelen in het land aan te scherpen. Hoe dat zich precies moet manifesteren, zal in de komende weken blijken.

 

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.