buitenland

EgyptAir: ‘Wrakstukken gecrashte Airbus gevonden’

Door Bauke Schram - 19 mei 2016

Een passagiersvliegtuig van EgyptAir is neergestort. Het gaat om een vlucht van Parijs naar Caïro met 66 mensen aan boord. Lees hieronder het liveblog terug over de crash terug.

18.57 EgyptAir heeft officieel bevestigd dat de wrakstukken gevonden zijn, meldt CNN-presentatrice Christiane Amanpour via Twitter. Eerder op de dag onthield de Egyptische vliegmaatschappij zich nog van commentaar. Verder bevestigt EgyptAir dat er inderdaad geen noodsignaal is uitgezonden, voordat het vliegtuig de val maakte.

17.21 Ten zuidoosten van Kreta zijn voorwerpen op zee waargenomen. De Griekse autoriteiten spreken van grote plastic voorwerpen, vliegtuigonderdelen en twee reddingsvesten, waarschijnlijk afkomstig uit het vermiste vliegtuig.

De wrakstukken drijven naar schatting 350 kilometer ten zuidoosten van Kreta. Dit is ook het gebied waar eerder op donderdag een signaal werd opgemerkt dat door vliegtuigapparatuur zou zijn uitgezonden.

15.10 De bemanning van het marineschip heeft twee grote rode en witte stukken plastic gevonden. Griekse autoriteiten hebben nog niets bevestigd, maar het is waarschijnlijk dat de wrakstukken van het EgyptAir-vliegtuig zijn. Ze dreven zo’n tachtig kilometer ten zuidoosten van de laatst bekende locatie van het toestel. Er zouden ook oranje objecten zijn gevonden.

15.00 Een Grieks marineschip heeft wrakstukken van het EgyptAir-toestel gevonden ten zuiden van het Griekse eiland Karpathos. Dat meldt de Griekse publieke omroep.

Overigens heeft ook Donald Trump laten weten wat hij van de situatie vindt:

14.45 De Egyptische luchtvaartminister Sharif FathiFathi zegt tegen journalisten in Egypte dat het ‘waarschijnlijker is dat het toestel neerstortte door een aanslag dan door een technisch probleem’.

13.45 Sharif Fathi wil ‘professioneel blijven’. Daarom weigert hij nog steeds te zeggen dat het EgyptAir-vliegtuig is neergestort. De Egyptische overheid gaf geen verdere informatie vrij. Tijdens een persconferentie zei Fathi dat het nog steeds mogelijk is dat het om een terroristische aanslag gaat.

13.23 De Griekse overheid heeft een tijdlijn gepubliceerd met het verloop van de verdwijning. Om 2.48 spraken de autoriteiten nog met de ‘goed gehumeurde’ piloot. Bijna drie kwartier later kon Athene geen contact meer krijgen en om 3.39 ging het signaal van het toestel verloren.

13.20 Volgens de Franse krant Le Figaro richtten de Franse veiligheidsdiensten zich tijdens het onderzoek naar de crash vooral op het personeel van het vliegveld Charles de Gaulle.

13.00 Volgens de Griekse minister van Defensie Panos Kammenos zwenkte het toestel flink heen en weer voor de crash. Het ministerie zegt ook dat het vliegtuig een vrije val van zo’n 6.7 kilometer maakte voordat het van de radar verdween.

Op Flightradar24 kan de route van het vliegtuig worden bekeken.

12.45 Volgens zeker één expert, die betrokken was bij het onderzoek naar de Lockerbie-aanslag in 1988, was de crash hoogstwaarschijnlijk veroorzaakt door ‘een soort explosief’ aan boord van het vliegtuig.

12.33 Ook Amerikaanse marineschepen zoeken in de buurt van het Griekse eiland Karpathos naar het vliegtuig van EgyptAir. De Griekse autoriteiten zeggen tegen persbureau Reuters dat ze tot nu toe ‘nog helemaal niets’ hebben gevonden.

12.24 De Franse president François Hollande heeft zojuist op Franse tv bevestigd dat het toestel van EgyptAir is neergestort. Over een oorzaak wilde hij niets kwijt, wel zei hij dat Frankrijk alle mogelijke hulp aanbiedt aan Egypte. Ook zei Hollande mee te leven met de families van de 66 slachtoffers.

2016-05-19 23:29:44 Families of passengers who were flying in an EgyptAir plane that vanished from radar en route from Paris to Cairo react as they wait outside a services hall at Cairo airport on May 19, 2016. The EgyptAir flight that vanished over the Mediterranean was carrying 30 Egyptian and 15 French passengers, as well as a Briton and a Canadian, the airline said. / AFP PHOTO / KHALED DESOUKILees ook: Volop speculatie over lot van vermist vliegtuig EgyptAir

12.15 De familieleden van de passagiers in Frankrijk willen vandaag nog naar Egypte. Naar verwachting zullen zij op donderdagmiddag naar Caïro vliegen met een vlucht van EgyptAir.

11.33 De Franse en Egyptische ministeries van Buitenlandse Zaken hebben het nu over een ‘gevallen’ toestel. Airbus, het bedrijf achter het vliegtuigmodel dat werd gebruikt voor vlucht MS804, zegt dat het toestel is ‘verloren’. Autoriteiten willen duidelijk het woord ‘neergestort’ vermijden, maar het ziet ernaar uit dat het inderdaad om een crash gaat.

2016-05-19 08:18:49 Speurtocht naar vermiste Airbus A320 EgyptAir MS804. FORMAAT: 100 x 70 mm. ANP INFOGRAPHICS

10.50 Er wordt nog steeds druk gespeculeerd over de oorzaak van de vermissing. Het is hoogstwaarschijnlijk dat het vliegtuig is neergestort, maar hoe dat gebeurde is onduidelijk. De grote vraag blijft of er een noodsignaal is uitgezonden door de piloot van het toestel.

Het is ook opvallend dat het vliegtuig op het laatste moment van contact op meer dan 11 kilometer hoogte vloog. Als het toestel is neergestort, werd de val dus niet opgenomen op de radar.

10.10 EgyptAir wil niets weten van ‘geruchten’. De luchtvaartmaatschappij zegt op Twitter dat het ‘alle misleidende en onjuiste informatie van de pers en sociale media ontkent’.

10.00 Een bron van de Griekse vluchtvaartautoriteiten beweert dat het vliegtuig inderdaad is neergestort in de buurt van het Griekse eiland Karpathos, meldt AFP. Een vrachtschipkapitein zei al dat hij daar woensdagnacht een ‘vuurbal’ in de lucht heeft gezien. EgyptAir en Franse en Egyptische autoriteiten hebben nog niets bevestigd.

9.45 Een groot aantal vlieg- en vaartuigen is nu op zoek naar het vermiste toestel met vluchtnummer MS804. Volgens Marine Traffic helpen ook schepen die per toeval in de buurt zijn mee met de zoektocht.

9.25 Het blijft onduidelijk of de bemanning van het vliegtuig een noodsignaal stuurde. AFP meldt dat het Egyptische leger nu ontkent dat het signaal van het toestel kwam, terwijl EgyptAir nu zegt dat er wel sprake was van een noodoproep.

De Egyptische luchtvaartautoriteiten kunnen nog niet bevestigen of het toestel is neergestort. Ondertussen gaat de zoektocht naar het vliegtuig gewoon door.

9.05 De piloot van het toestel sprak op woensdagnacht met Griekse luchtvaartautoriteiten toen hij in het luchtruim boven Griekenland. ‘De piloot meldde geen problemen bij ons,’ zei een woordvoerder tegen Reuters.

Volgens de Egyptische krant Al-Ahram heeft Egypte militaire vliegtuigen ingezet in de zoektocht naar het vermiste toestel.

8.27 EgyptAir zegt volgens CNN dat er toch sprake was van een noodoproep. Het noodsignaal werd om 04.26 uur ontvangen door een Egyptische militaire eenheid.

8.12 François Hollande, de Franse president, heeft volgens AFP gesproken met zijn Egyptische collega Abdel Fattah el-Sisi. Zij doen nog geen uitspraken over een mogelijke oorzaak van de vermissing. ‘We sluiten niets uit,’ zegt Hollande.

8.00 Een vrachtschipkapitein beweert woensdagnacht een vuurbal te hebben gezien, minder dan driehonderd kilometer ten zuiden van het Griekse eiland Karpathos. Dat meldt het Griekse ministerie van Defensie volgens Reuters. Het zou volgens de gegevens van Flightradar24 goed kunnen dat het gaat om de locatie van het vliegtuig.

7.50 Er zitten dertig Egyptenaren, vijftien Fransen, twee Irakezen, een Brit en een Belg in het vliegtuig. Verder een Portugees, een Canadees, een Koeweiter, een Saoediër, een Soedanees, een Tsjadiër en een Algerijn. Dat bevestigt EgyptAir. Het bedrijf geeft op Twitter aan dat het toestel boven de Middellandse Zee, 280 kilometer ten Noorden van de Egyptische kust, contact verloor met EgyptAir. Het grondpersoneel heeft geen noodoproep ontvangen.

7.34 EgyptAir was zo’n tien minuten voordat het vliegtuig van de radar verdween voor het laatst in contact met de bemanning. Er is inmiddels een internationale zoektocht naar het toestel begonnen en de Egyptische vliegvaartmaatschappij heeft twee telefoonnummers gepubliceerd voor familieleden van passagiers.

7.32 Volgens de Egyptische luchtvaartautoriteit is het vliegtuig hoogstwaarschijnlijk neergestort in zee.

7.20 In het vliegtuig zitten 56 passagiers, zeven bemanningsleden en drie beveiligingsmedewerkers. De meeste passagiers zijn Egyptisch, maar er zou ook een Brit, een Irakees, een Saoediër en een Fransman aan boord zijn volgens Sky News Arabia.

Flightradar24 geeft aan dat het EgyptAir-vliegtuig, met vluchtnummer MS804, boven de Middellandse Zee ten Noorden van Egypte vloog toen de positie voor het laatst werd ontvangen.

7.10 Wat we tot nu toe weten is dat het vliegtuig gisteravond om 23.09 vertrok uit Parijs. Volgens EgyptAir was de Airbus A320 het Egyptische luchtruim zo’n 16 kilometer binnengevlogen toen het van de radar verdween.

 

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.