buitenland

Poetin voert verbale oorlog over raketschild op

14 mei 2016

Donderdag heeft de NAVO een gedeelte van het omstreden raketschild in gebruik genomen in Roemenië. Dat is tegen het zere been van Rusland, dat zich erdoor bedreigd voelt.

Het Westen heeft steeds gezegd dat het afweersysteem tegen ballistische raketten in Europa niet tegen Rusland is gericht, maar tegen Iran. Moskou gelooft daar niets van. En als het al zo zou zijn, dan is het schild na het atoomakkoord toch niet meer nodig?

Wapenwedloop

Hoe het ook zij, de Russische president Vladimir Poetin ziet de laatste ontwikkelingen met lede ogen aan. Een bedreiging voor de veiligheid van de Russische federatie, vindt hij. Zijn uitspraken vandaag laten weinig aan de verbeelding over. We overwegen een einde te maken aan dit raketsysteem, het te ‘neutraliseren’. ‘Het gaat hier om een duidelijke schending van de Amerikaans-Russische wapenverdragen,’ zei Poetin volgens Russia Today tijdens een treffen met militaire officials.

Dat het raketschild nu gaat ‘draaien’. zorgt volgens de Russische leider voor een nieuwe wapenwedloop, en is bovendien ‘een nieuwe stap in het verhogen van de internationale spanningen’. Eind vorig jaar liet Poetin weten dat hij van plan is nieuwe wapens te ontwikkelen die het NAVO-raketschild kunnen doorboren. Maar het is niet bedoeling dat er daarmee opnieuw een wapenwedloop komt, waren de geluiden toen.

Tweede basis

Een tweede basis komt in Polen, waar vrijdag met de bouw ervan is begonnen. Plannen voor het raketschild, dat in totaal 800 miljoen dollar kost, werden in 2002 gelanceerd, maar het had wat voeten in de aarde voordat het daadwerkelijk werd gerealiseerd. Uiterlijk 2018 moet het volledig operatief zijn. In Turkije staan al enige tijd radars die onderdeel zijn van het schild.

Ook liggen er Amerikaanse marineschepen voor de kust van Spanje, die projectielen kunnen afvuren om vijandelijke raketten te onderscheppen. De Verenigde Staten blijven intussen bij hun claims dat het allemaal met het Iraanse gevaar te maken heeft. ‘We moeten de Iraniërs voor zien te blijven, want we zien dat zij hun capaciteiten verhogen,’ zegt Robert Bell, een NAVO-afgevaardigde onder minister van Defensie Ash Carter, volgens het Britse Mirror

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.