buitenland

Meer dan honderd doden door IS-aanslag Syrië

Door Bauke Schram - 23 mei 2016

In twee Syrische kustplaatsen zijn meer dan honderd doden gevallen door een reeks explosies. Islamitische Staat (IS) heeft de aanslagen in Assad’s regeringsbolwerk opgeëist.

Dat meldt het Syrische Observatorium voor de Mensenrechten (SOHR). Vier explosies gingen af in Jableh en drie in Tartous. Het gaat om een combinatie van bommen en zelfmoordaanslagen. De aanslagen werden gepleegd in het midden van strategisch belangrijke gebieden waar Syrische president Bashar al-Assad de macht heeft.

Ravage

‘Ten minste 48 mensen zijn gedood in Tartous en 53 in Jableh. Het zijn waarschijnlijk vooral burgers. Vijf van de zeven aanslagen werden gepleegd door zelfmoordterroristen,’ zegt het SOHR. Op Twitter delen Syriërs en buitenlandse activisten foto’s van de ravage die door de aanslagen is aangericht.

Er wordt nog gezocht naar overlevenden onder het puin. Naar verwachting loopt het dodental nog fors op.

2015-01-28 14:01:02 epa04590715 A member of Syrian Kurdish People's Defence Units (YPG) walks through rubbles at a street in Kobane, Syria, 28 January 2015. According to reports Kurdish fighters on 26 January claimed to have pushed militants from the group calling themselves the Islamic State (IS) out of the embattled Syrian town of Kobane, following four months of fighting, which included airstrikes carried out by an international anti-IS coalition. EPA/SEDAT SUNARusland roept Amerika op: werk toch met ons samen in Syrië

Volgens Agence France-Presse zijn de aanslagen opgeëist door IS. Het is verontrustend dat de terreurgroep het gebied van Assad kon binnendringen. In januari heroverde het Syrische regime Latakia, en het leger heeft de macht in een groot deel van het Westen.

Doelwit

De aanslag was volgens SOHR gericht op alawieten. In Tartous en Jableh wonen relatief veel leden van de alawitische gemeenschap, waar al-Assad ook toe behoort. Volgens IS zijn alawieten ‘infidels’, of ongelovigen. De gemeenschap wordt daarom als belangrijk doelwit gezien.

De beruchte Hmeimim-basis ligt vlakbij Jableh. Volgens de Russische pers werden de aanslagen met opzet dichtbij militaire bases van het leger van Vladimir Poetin gepleegd.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.