buitenland

Nieuw Brexit-alarm over terreur en huizenmarkt

Door Tom Reijner - 08 mei 2016

Op 23 juni gaan de Britten naar het kieslokaal om in het referendum te stemmen over de toekomst van hun land in Europa. Wordt het een Brexit of niet? Intussen wordt het aantal waarschuwingen van het anti-Brexit-kamp steeds groter.

Britse huizenbezitters lopen stevige risico’s als de Britten volgende maand voor een vertrek uit de Europese Unie stemmen, is bijvoorbeeld de inschatting van de Britse minister van Financiën George Osborne zondag in een interview met tv-zender ITV.

Flinke klappen

Een Brexit zou de huizenprijzen in Groot-Brittannië een stevige knauw kunnen geven, terwijl de rente op hypotheken oploopt, aldus de minister. Met die waarschuwing liep hij vooruit op een nieuw rapport van zijn ministerie over de economische gevolgen die op korte termijn kunnen worden verwacht als de Britten de EU inderdaad verlaten. Dat onderzoek wordt in de komende weken gepresenteerd.

Vorige maand zei Osborne al dat de Britse economie flinke klappen zal krijgen die het de komende decennia niet meer te boven komt. Een vertrek van Groot-Brittannië uit de Europese Unie kost elke familie 4.300 pond per jaar, zo’n 5.400 euro, omdat de economie rond 2030 met 6 procent is gekrompen, aldus de minister uit het Conservatieve kamp van premier David Cameron

Noodklok

Eerder vandaag was het de beurt aan twee oud-bazen van de Britse inlichtingendiensten MI5 en MI6 om de noodklok te luiden. De veiligheid van het land is in het geding als de Britten tot een vertrek van Groot-Brittannië uit de EU besluiten, zeiden John Sawers (tot 2014 hoofd van inlichtingendienst MI6) en Jonathan Evans (tot drie jaar geleden M15-hoofd).

Zelfs als de Britten voor een ‘Brexit’ stemmen, zal hun land niet zomaar kunnen vertrekken uit de Europese Unie (EU). Politici in het Hogerhuis van Groot-Brittannië schatten in dat het zelfs….lees verder >
2016-04-15 10:14:48 A poster urging people to vote to leave the European Union in the uncoming referendum is seen in Peterborough, eastern England, on April 15, 2016. From the multicultural crucible of East London's football terraces to historic towns grappling with strained public services, Britain's immigration surge has dominated the EU membership referendum debate. / AFP PHOTO / James PHEBY

Een Brexit leidt mogelijk tot instabiliteit in Europa. ‘Terreurbestrijding berust op samenwerking in teamverband, en de EU is daarvoor het beste raamwerk. Geen land kan in zijn eentje slagen.’ Het moderne inlichtingenwerk is afhankelijk van het uitwisselen van data. Groot-Brittannië wordt daarin beperkt als het geen lid meer is van de EU, aldus Sawers en Evans. We zijn dan kwetsbaarder voor militaire aanvallen, klinkt het.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.