buitenland

Ondanks alles kiezen weer duizenden migranten voor de Balkanroute

Door Emile Kossen - 07 mei 2016

De Balkanroute zou hermetisch afgesloten moeten zijn, maar migranten blijven nieuwe manieren vinden om via het oosten naar Noord- en West-Europa te komen. Zo registreerde de Hongaarse politie de afgelopen maanden meer dan 13.000 nieuwe asielzoekers, vooral Afghanen en Pakistanen.

Er zijn heel wat maatregelen genomen om de Balkanroute te sluiten. Door de migratiedeal met Turkije, waarbij nieuwe migranten worden vastgezet op Griekse eilanden voordat ze worden teruggestuurd, is de route naar Griekenland veel minder populair geworden.

Op doorreis
Een groeiend aantal migranten probeert nu vanuit Turkije naar Bulgarije te reizen, en daarna via Servië naar Hongarije. Ondanks dat de Hongaars-Servische grens is afgesloten met hekken, zijn de afgelopen maanden meer dan 10.000 migranten over het hek geklommen en hebben 13.400 personen asiel aangevraagd in Hongarije. De meesten komen uit Afghanistan en Pakistan.

UNCHR-woordvoerder Baber Baloch zegt tegen AP dat het bewijs is dat ‘hekken plaatsen niet het antwoord is’ op de migratieproblematiek. Een woordvoerder van de Hongaarse regering betwist dat: ‘Het hek heeft juist aan de verwachtingen voldaan, in vergelijking met vorig jaar is het aantal illegale grensoverschrijdingen sterk afgenomen.’ In dezelfde periode in 2015 – toen er nog geen hek stond – kwamen 47.000 migranten naar Hongarije. Dat waren veelal Syriërs.

Wie is Viktor Orbán, de man die vooropgaat in het verzet?

Onder leiding van premier Viktor Orbán was Hongarije het eerste EU-land dat besloot de grenzen af te sluiten met hekken. Dat kwam het land destijds op veel kritiek te staan, maar sindsdien hebben veel Europese landen soortgelijke stappen gezet en is de algehele migratiestroom afgenomen.

Oostenrijk
In reactie op de nieuwe toestroom heeft Oostenrijk al besloten om weer controles in te voeren aan de grens met Hongarije. Plannen om dat ook langs de Italiaanse grens te doen, nadat ook de migratiestromen naar Italië snel zijn toegenomen, stuiten op veel weerstand.

De voorzitter van de Europese Commissie Jean-Claude Juncker noemt het sluiten van de Brennerpas zaterdag ‘een politieke ramp’, die ook nog eens ernstige economische gevolgen zou hebben.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.