buitenland

Ook Belgen gaan IS boven Syrië bombarderen

Door Emile Kossen - 13 mei 2016

België gaat op verzoek van Amerika zes gevechtsvliegtuigen inzetten om terreurgroep Islamitische Staat (IS) te bombarderen in Syrië. De Belgen moeten de Nederlandse F-16’s af gaan lossen.

De minister van Defensie, Steven Vandeput, heeft het plan ingediend bij de ministerraad. Goedkeuring is een formaliteit, schrijft de Belgische krant De Standaard.

Aflossen
De Belgische situatie is zeer vergelijkbaar met die van Nederland. Hun F-16’s zijn al actief boven Irak, en Amerika vroeg de Belgen nog voor de aanslagen in Brussel om assistentie boven Syrië. De Belgische missie moet ter aflossing dienen van de Nederlandse gevechtsvliegtuigen en zal gebruikmaken van dezelfde luchtbasis in Jordanië. De Nederlandse missie loopt in principe in oktober 2016 af.

Hoewel een meerderheid van de regering de plannen wil steunen, is er in België ook kritiek op de missie boven Syrië. David Criekemans, professor buitenlands beleid aan de universiteit Antwerpen, schreef in zakenkrant De Tijd dat België, dat zelf kampt met radicale jihadisten, met aanvallen op IS de situatie in eigen land nog onveiliger maakt.

Het is mijn persoonlijke overtuiging dat we IS met man en man moeten verslaan, overal waar ze zich bevinden
– Minister Steven Vandeput

Nog niet erg actief
Afgelopen maand kwam naar buiten dat de Nederlandse F-16’s vooralsnog niet erg actief zijn geweest boven Syrië, omdat de Amerikanen bijna geen verzoeken daartoe deden. Een van de problemen zou de communicatieapparatuur van de toestellen zijn. De Belgen hebben dezelfde toestellen, gaf Vandeput al toe.

Macht van IS neemt af: wat is het Plan B van Al-Baghdadi?

De positie van IS in Noord-Irak en Syrië is de laatste tijd verslechterd. Woensdag verklaarde de Iraakse regering nog dat IS ‘slechts’ 14 procent van het land in handen heeft. Bij het hoogtepunt van IS, was dat 40 procent. Daarnaast worden de financiële middelen van de groep ook steeds meer afgesneden.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.