buitenland

Oostenrijk luistert naar boos Italië over Brennerpas

Door Tom Reijner - 13 mei 2016

Oostenrijk voert toch geen striktere grenscontroles in bij de Brennerpas, die de grens met Italië markeert.  De Italiaanse regering had scherpe kritiek op de plannen, en nu zijn de Oostenrijkers dus overstag gegaan.

Dat maakte de Oostenrijkse minister van Binnenlandse Zaken Wolfgang Sobotka vrijdag bekend na overleg met zijn collega Angelino Alfano. De voorstellen uit Wenen – die onder meer grenshekken behelsden – om de aanzwellende migratie vanuit  Italië in te dammen – leidden tot stevige discussie.

Wat waren precies de bezwaren van de Italianen?

‘Het opwerpen van obstakels is onacceptabel,’ zei een boze Alfano een paar weken terug tegen Italiaanse media. Zulke beslissingen mogen niet zomaar door één EU-lidstaat worden genomen, want in strijd met de afspraken in het Schengenverdrag, aldus de minister. De Italiaanse premier Matteo Renzi sloeg ook op de trom, en noemde de plannen voor onder meer een hek ‘schaamteloos’.  Italië vreesde dat de handel er ernstig onder te lijden zou hebben, als de commercieel belangrijke pas zou worden afgesneden. Maar eerder had Sobotka al laten weten dat van een ‘muur’ of een grenshek’ helemaal geen sprake zou zijn.

Waarom worden de maatregelen nu niet ingevoerd?

Volgens diezelfde minister is het aantal asielzoekers door intensievere controles in en door Italië zelf gedaald, waardoor die nu in Oostenrijk niet meer nodig zijn. Rome zegt toe 110 extra manschappen in te zetten om migranten tegen te houden op hun tocht richting Oostenrijk. ‘Migranten die bij de Brennerpas aankomen, worden overgebracht naar Italiaanse centra,’ aldus Alfano.  Zijn Oostenrijkse collega zegt intussen dat het aantal migranten dat via de Brennerpas probeert binnen te komen richting nul gaat. ‘Het is niet langer mogelijk om als illegale migrant de grens te passeren,’ zegt hij volgens Die Zeit.

Waarom zette Oostenrijk de relatie met Italië op het spel?

Het land zegt al een hele tijd dat het de migratiestroom niet langer meer aankan. Vorig jaar kwamen er meer dan 90.000 asielzoekers naar het land (per capita een van de hoogste aantallen van alle EU-lidstaten), de meeste van hen via de Balkanroute. In reactie zette Oostenrijk de grens met Slovenië af met hekken. Nu deze route is afgesloten (de deal met Turkije, de potdichte Macedonische grenzen) is Italië weer meer in trek bij de migrant. Wenen schat dat dit jaar rond de 300.000 migranten de Libië-route naar Europa zullen nemen.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.